Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Utečenecká tragédia pri hraniciach Slovenska: Výsledky pitvy hovoria o strašnej smrti

(Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Rakúska polícia v noci nadnes zverejnila ďalšie priebežné výsledky vyšetrovania prípadu nálezu 71 tiel objavených v nákladnom aute, ktoré sa minulý štvrtok našlo opustené na odpočívadle neďaleko hraníc so Slovenskom.

Podľa vyšetrovateľov sa v nákladovom priestore auta tiesnilo na metri štvorcovom päť ľudí. Prvé výsledky pitiev napovedajú, že príčinou smrti 71 ľudí bolo zrejme udusenie, informovala agentúra Reuters. Medzi obeťami je aj dievčatko v dojčenskom veku a ďalšie tri deti.

Obete boli podľa všetkého utečenci zo Sýrie alebo Afganistanu a boli zjavne súčasťou veľkej vlny migrantov, ktorá sa v posledných týždňov vydala na cestu do Európy a vystavila EÚ skúške, či takúto krízu je schopná zvládnuť.

Gerald Pangl, hovorca polície spolkovej krajiny Burgenlandsko, na ktorej území sa opustené nákladné auto našlo, spresnil, že odborníci na forenznú medicínu urobili zatiaľ pitvy 16 zo 71 tiel. "Stále čakáme na konečnú správu od forenzných expertov, ale vyzerá to, že (utečenci) sa udusili," vyhlásil. 

Polícia okrem toho uviedla, že vozidlo - určené pôvodne na prevoz mäsa - nemalo žiadne vetracie otvory. Technici sa naďalej usilujú zistiť, či v aute fungovala chladiaca jednotka a či bola pustená aj počas prevozu, presnil Pangl. 

Maďarská polícia počas uplynulého víkendu informovala, že v súvislosti s vyšetrovaním smrti 71 ľudí a prevádzačstvom zadržala piateho podozrivého, bulharského občana. Štyrmi už zatknutými sú traja Bulhari a jeden Afganec. 

V piatok rakúska polícia zachránila z nákladného auta prevážajúceho utečencov tri malé deti, ktoré takmer zahynuli od smädu. Podozrivé nákladné auto, v ktorom sa viezlo celkovo 26 utečencov zo Sýrie, Afganistanu a Bangladéša, objavila polícia v piatok ráno na diaľnici pri obci Sankt Peter am Hart v spolkovej krajine Horné Rakúsko. Policajti zatkli tiež prevádzača, ktorého identifikovali ako 29-ročného Rumuna. 

V štyroch ďalších podobných prípadoch rakúska polícia v uplynulých dvoch dňoch zadržala päť osôb podozrivých z prevádzačstva. K zatknutiu došlo v pohraničnej oblasti s Maďarskom. Prevádzači sa snažili previezť spolu 36 ľudí. 

Viac o téme: Nákladné autoUtečenciVýsledky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu