Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Francúzsko ostro kritizuje východnú Európu: K migrantom sa správate škandalózne

Laurent Fabius
Laurent Fabius (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius obvinil dnes Maďarsko a ďalšie krajiny východnej Európy z uplatňovania „škandalóznej“ politiky voči migrantom, ktorá je podľa neho v rozpore s európskymi hodnotami. Informovala o tom agentúra Reuters.

Fabius vyjadril presvedčenie, že Európa musí byť schopná prijať utečencov, ktorí utekajú pred politickým prenasledovaním. Na riešení tohto problému sa podľa neho musia podieľať všetky krajiny EÚ, pričom napríklad Francúzsko, Nemecko to už aj robia. Fabius však považuje za škandalózne, že niektoré ďalšie krajiny utečencov odmietajú. 

„Konkrétne východoeurópske štáty. Sú extrémne tvrdé. Maďarsko je súčasťou Európy, ktorá má hodnoty a tieto hodnoty sa nedajú uplatňovať prostredníctvom stavania plotov,“ povedal Fabius pre francúzske rádio Europe 1. 

Porušovaním spoločných európskych hodnôt zo strany Maďarska sa podľa neho musia vážne zaoberať aj predstavitelia EÚ, ktorí by - ako uviedol - mali viesť „tvrdé diskusie“ s maďarskými predstaviteľmi. Viaceré krajiny EÚ odmietajú prijímať migrantov a nesúhlasia s návrhmi EÚ na spoločné riešenie eskalujúcej utečeneckej krízy. Maďarsko okrem toho buduje plot na svojich hraniciach so Srbskom, ktorým chce zabrániť migrantom, smerujúcim do západnej Európy, v prechode cez maďarské územie.

Viac o téme: MigrantiLaurent FabiusUtečenecká kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu