Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Utečenci obchádzajú plot na hraniciach do Srbskom: Maďarsko zriadi prijímacie strediská

Utečenci obchádzajú plot
Utečenci obchádzajú plot (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Plot, ktorý dokončuje Maďarsko na hranici so Srbskom v snahe zabrániť masovému prílevu utečencov, má svoju "chybičku krásy" a nie je až taký nepriechodný. Uviedla to dnes belgická rozhlasová a televízna stanica RTBF na základe osobnej skúsenosti viacerých belgických novinárov.

RTBF pripomenula, že na územie Maďarska tohto roku prišlo cez balkánske trasy viac ako 100.000 utečencov. Za celý rok 2014 ich bolo iba 43.000. Utečenecká kríza prinútila vládu Viktora Orbána, aby v júli prikročila k radikálnemu riešeniu - výstavbe plota pozdĺž maďarských hraníc so Srbskom.

Plot z ostnatého drôtu, ktorý meria 175 kilometrov a je štyri metre vysoký, by mal zastaviť alebo pribrzdiť tok utečencov prevažne z krajín Blízkeho východu, Ázie a Afriky, ktorí sa rozhodli dostať sa do Európy cez balkánsku migračnú trasu. Tá smeruje cez Grécko, Macedónsko a Srbsko do Maďarska ako prvej krajiny Európskej únie, ktorá je zároveň aj súčasťou schengenského priestoru bez kontroly na vnútorných národných hraniciach.

Televízne štáby z RTBF a tiež z hlavnej flámskej televíznej stanice VRT sa rozhodli navštíviť hranice medzi Srbskom a Maďarskom, kde finalizuje stavba rozdeľujúceho plotu. Novinárom z Belgicka sa aj napriek plotu podarilo nafilmovať tucty utečencov, ktorých síce drôtená zátarasa nakrátko zastavila, ale ktorí sa zo srbského územia aj tak ocitli v Maďarsku. 

Belgickí novinári sledovali snahy utečencov pozdĺž plota od dedinky Ásotthalom, na juhu Maďarska, východným smerom až po koniec plota. Novinár Lauwke Vandendriessche skonštatoval, že "chybička krásy" existuje. Utečenci nemusia plot preraziť, preliezť či kopať tunely. Stačí im dôjsť na koniec tejto stavby, kde sa stretávajú hranice troch štátov - Rumunska, Srbska a Maďarska -, a potom plot už na rumunskom území jednoducho obísť. Stačí urobiť pár krokov a utečenci sú v Maďarsku a v schengenskom priestore.

RTBF pripomína, že ide o otvorené pole, kde nie sú žiadne prírodné prekážky. Utečencom stačí, ak sa na púti cez Balkán dostanú po srbskú dedinu Rabe, odkiaľ je pešo len pár kilometrov k najzápadnejšej rumunskej obci Beba Veche. Rumunsko zatiaľ nie je v schengenskej zóne, aj preto sa migranti snažia dostať o čosi ďalej na západ. Keď sa im podarí prekročiť rumunsko-maďarské hranice, ocitnú sa v Čongrádskej župe pri dedine Kübekháza, odkiaľ je len niekoľko desiatok kilometrov do mesta Szeged, ktoré je diaľnicou spojené so zvyškom EÚ.

EÚ je pripravená zriadiť v Maďarsku "hotspot" pre pomoc so žiadosťami o azyl 

Európska komisia (EK) dnes oznámila, že na území Maďarska by mohlo vzniknúť európske prijímacie stredisko, ktorého cieľom by bolo pomáhať so spracúvaním žiadostí o azyl zo strany prisťahovalcov, ktorí do tejto krajiny prišli z Grécka.

Plánované stredisko v Maďarsku je v súlade s novou koncepciou EK týkajúcej sa problémových oblastí. V rámci takzvaných "hotspotov" budú priamo v teréne pracovať odborníci z Európskeho podporného úradu pre azyl (EASO), agentúry EÚ pre ochranu vonkajších hraníc (Frontex) a policajnej agentúry EÚ Europol. Ich cieľom je rýchlo identifikovať a zaregistrovať migrantov a tiež im odobrať odtlačky prstov.

"Sme pripravení vytvoriť hotspoty v Maďarsku, pretože táto krajina potrebuje podporu," oznámila dnes hovorkyňa EK pre otázky prisťahovalectva Natasha Bertaudová. Jej slová potvrdzuje aj vývoj z posledných dní, keď len v priebehu pondelka viac ako 2000 prisťahovalcov prekročilo srbsko-maďarské hranice. Podľa údajov EÚ ide o akýsi predvoj početnejšej vlny okolo 7000 utečencov, ktorí už opustili Grécko a smerujú k maďarským hraniciam.

Maďarsko je nútené sa zaoberať všetkými žiadosťami o azyl zo strany prisťahovalcov, ktorí pricestovali z Grécka, krajiny vstupu do EÚ. Komisia potvrdila, že na základe rozhodnutia Súdneho dvora EÚ z decembra 2011 Maďarsko nemôže azylantov vrátiť späť do Grécka.

Prijímacie stredisko označené ako "hotspot" je centrum financované EÚ a vytvorené v krajinách príchodu utečencov, ktoré je zamerané na ich roztriedenie. Znamená to identifikáciu migrantov a ich registráciu, aby bolo možné oddeliť tých, ktorí majú nárok na azyl v Európe, od nelegálnych ekonomických migrantov bez nároku na udelenie právnej ochrany. 

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve pri predkladaní tejto iniciatívy spresnil, že úlohou hotspotov je zároveň aj organizovať vyhostenie nelegálnych prisťahovalcov z územia EÚ. Centrum tohto druhu už bolo vytvorené v Catanii, v Taliansku, ďalšie je plánované v Grécku v meste Pireus. "Zatiaľ sme nedostali žiadnu žiadosť zo strany Maďarska, ale európske tímy môžu byť rýchlo rozmiestnené," uviedla v tejto súvislosti Bertaudová.

Rakúska armáda by mohla pomáhať pri zachytávaní utečencov na hranicach 

Rakúsky minister obrany Gerald Klug nevylučuje nasadenie armády na hraniciach so susednými krajinami v súvislosti s masovým prílevom utečencov, ktorý v súčasnosti zamestnáva policajné zložky v pohraničí.

Podľa jeho vyjadrenia v utorkovom večernom programe stanice ORF môže o takéto "asistenčné nasadenie" vojakov požiadať v súlade s ústavou ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová, ak dospeje k názoru, že zaťaženie polície "dosiahlo svoje medze". Klug týmito slovami odpovedal na otázku týkajúcu sa požiadavky opozičnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), aby armáda zabezpečovala kontroly na rakúskych hraniciach.

Minister obrany v programe ORF zároveň upozornil, že prípadné nasadenie armády na hraniciach neprinesie zníženie počtu utečencov prichádzajúcich do Rakúska, keďže vojaci ich budú môcť iba zadržať a odovzdať polícii. Poukázal tiež na asistenciu, ktorú ozbrojené sily v súčasnosti poskytujú pri ubytovávaní a inej starostlivosti o utečencov v Rakúsku.

V Srbsku má v úmysle požiadať o dočasný azyl 4000 migrantov 

Vyše 4000 migrantov má v úmysle požiadať o dočasný azyl v Srbsku, uviedol v utorok tamojší minister práce a sociálnych vecí Aleksandar Vulin. Situácia v Srbsku je podľa neho pod kontrolou, bez hrozby infekcií či ochorení. Srbsko bolo od vypuknutia terajšej migračnej krízy tranzitnou krajinou pre približne 100.000 migrantov, bilancoval Vulin.

"V súčasnej dobe máme v Preševe viac ako 1000 migrantov, ktorí čakajú na podstúpenie nevyhnutných procedúr. Všetci prešli lekárskou prehliadkou, dostali lieky, potravinové balíčky, informácie o našich strediskách, do ktorých môžu ísť, ako sa tam dostať a ako sa správať," povedal Vulin novinárom počas návštevy mesta Vršac. Podľa agentúry Tanjug minister poznamenal, že žiadatelia o azyl nezostanú v Srbsku dlhšiu dobu, ale kým sú v krajine, sú pod ochranou štátneho a medzinárodného práva.

Viac o téme: MigrantiMaďarskoSrbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu