Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Počet migrantov v Maďarsku stále stúpa, Rakúsko hrozí prísnejšími hraničnými kontrolami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Počet ilegálnych migrantov, ktorí do Maďarska prichádzajú najmä smerom od Srbska, stále stúpa, v stredu ich zadržali 3241. Najviac migrantov evidovali v Čongrádskej župe - rekordných 2958, z nich 698 boli deti, informoval agentúru MTI hovorca župnej polície Szabolcs Szenti.

Drvivá väčšina cudzincov prekročila zelenú srbsko-maďarskú hranicu pri obci Röszke. Najviac ich prišlo zo Sýrie, Afganistanu a Pakistanu, povedal Szenti. 

V stredu začala polícia trestne stíhať 21 ľudí za prevádzačstvo, oznámilo Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK) na svojej internetovej stránke Police.hu.

Rakúska vláda hrozí prísnejšou azylovou politikou a hraničnými kontrolami

Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz pohrozil sprísnením azylovej politiky svojej krajiny v prípade, že sa nepodarí dospieť k celoeurópskemu riešeniu, ako lepšie prerozdeliť utečencov v rámci terajšej krízy.

Počas vystúpenia v televíznom programe stanice ORF v stredu hovoril o možnom zavedení "bleskového" azylového konania alebo "výrazne intenzívnejších kontrol" na hraniciach Rakúska. Takéto kroky budú podľa neho "logickým dôsledkom" pretrvávania situácie, keď štáty ako Grécko utečencov nekontrolovane púšťajú cez svoje územie ďalej do Európy. 

Kurz skritizoval prístup Grécka, ktorý podľa neho len "presúva a vyostruje" problému s utečencami. Priznal však, že Atény v tejto veci potrebujú väčšiu podporu zo strany EÚ. Odmietol pritom tvrdenia, že Grécko spolu s Talianskom čelia najväčšiemu náporu, a vyhlásil, že Rakúsko v tomto roku prijalo viac utečencov ako obe tieto krajiny dokopy. 

Súčasťou zrýchleného azylového konania by podľa Kurza malo byť preverovanie, či žiadateľ pri ceste do Rakúska neprechádzal cez inú bezpečnú krajinu. 

Azylová politika bude podľa ORF hlavnou témou dnešnej medzinárodnej konferencie vo Viedni so zameraním na západný Balkán, ktorej účastníkmi budú viacerí premiéri z balkánskych štátov, ako aj nemecká kancelárka Angela Merkelová či vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. 
 

Viac o téme: UtečenciMigrantiMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu