Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zvrat iba deň po dohode s Gréckom: Tajný dokument menového fondu odhalil smutnú pravdu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécko bude potrebovať výraznejšie odpísanie dlhu, ako sú jeho partneri z eurozóny pripravení zvažovať. Vyplýva to z dôverného dokumentu Medzinárodného menového fondu (MMF).

Dôvodom je devastácia ekonomiky a bankového systému krajiny v uplynulých dvoch týždňoch. Aktualizovanú analýzu udržateľnosti dlhu zaslal fond vládam krajín eurozóny v pondelok večer, teda iba hodiny po tom, ako sa Atény so svojimi osemnástimi partnermi z eurozóny dohodli na otvorení rokovaní o treťom záchrannom balíku. Ten by mohol predstavovať do 86 mld. eur.

„Dramatické zhoršenie udržateľnosti dlhu poukazuje na nutnosť odpísania dlhu v rozsahu, ktorý výrazne prekračuje doteraz zvažovaný rámec a to, čo navrhoval Európsky mechanizmus pre stabilitu (ESM),“ uviedol MMF. Európske krajiny budú musieť dať Grécku tridsaťročnú lehotu na obsluhu všetkých európskych dlhov, vrátane nových úverov. Zároveň sa podľa MMF bude musieť veľmi dramaticky predĺžiť splatnosť dlhov, prípadne by mohli európske krajiny pristúpiť k fiškálnym prevodom do gréckeho rozpočtu na ročnom základe. Ďalšou možnosťou je súhlas európskych partnerov s výrazným odpísaním gréckych záväzkov plynúcich z poskytnutých úverov.

Viac o téme: GréckoAlexis Tsipras
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu