Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Grécky parlament rozhodne o reformách: Dohodu nám vnútili, tvrdí Tsipras

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécky parlament sa má dnes pustiť do schvaľovania prvých reforiem požadovaných medzinárodnými veriteľmi, aby krajina mohla mať prístup k už tretiemu balíku záchrannej pomoci. Hlasovanie sa má uskutočniť v nočných hodinách. Očakáva sa, že premiér Alexis Tsipras súbežne pristúpi k zmenám vo vláde, v ktorej sa má zbaviť kritikov dohody s eurozónou. Štrajkovať sa chystajú zamestnanci verejného sektora.

Vládna ľavicová strana Syriza, zastúpená 149 poslancami v 300-člennom parlamente, sa nemôže spoliehať na najmenej tri desiatky svojich volených zástupcov, ktorí tvrdé reformy odmietajú. Vzhľadom na to, že zmeny nechce podporiť ani tucet zákonodarcov z koaličnej strany Nezávislí Gréci, nebude mať vláda sama dostatočnú podporu pre prijatie podmienok veriteľov. Jedinou záchranou pre ňu je stovka hlasov troch opozičných proeurópskych strán.

V Európskej únii sa medzitým rieši, ako zabezpečiť Aténam urýchlenú finančnú pomoc na dobu pred dohotovením dlhodobého záchranného programu. Európska komisia napríklad chce odporučiť preklenovaciu pôžičku prostredníctvom staršieho stabilizačného mechanizmu, a to napriek odporu Británie a Česka. Možných riešení sa preberá ale viac. Dnes budú mať ministri financií krajín eurozóny telekonferenčné rokovanie.

Odborová centrála gréckych štátnych zamestnancov ADEDY na dnes vyhlásila celodenný štrajk na protest proti chystaným úsporným opatreniam. Zatvorené ostanú úrady a nepôjde časť mestskej hromadnej dopravy. O dohode by mala viesť diskusiu dolná komora francúzskeho parlamentu, kde sa ale nečaká žiadne hlasovanie.

Grékom možno 86 miliárd eur stačiť nebude, obáva sa MMF

Záchranný program pre Grécko vo výške až 86 miliárd eur, ktorý bol predmetom rokovania v Bruseli, nemusí stačiť, krajina potrebuje oveľa väčšie zníženie dlhu zo strany Európskej únie. Vyplýva to zo štúdie Medzinárodného menového fondu, do ktorej mala možnosť nahliadnuť agentúra Reuters.

"Grécky dlh sa môže stať udržateľným len vďaka krokom, ktoré povedú k jeho zníženiu a ktoré idú ďaleko nad rámec toho, čo bola Európa doteraz ochotná zvážiť," uvádza sa v analýze, ktorá bola v pondelok zaslaná všetkým vládam eurozóny. Ako dodal nemenovaný predstaviteľ MMF, oddĺženie dá Grécku šancu, aby v krajine došlo k oživeniu ekonomiky, a bude potrebné v prípade, že má Medzinárodný menový fond aj naďalej zostať zapojený do akéhokoľvek nového gréckeho programu.

Tsipras: Dohoda musí byť realizovaná, aj keď ju Grécku "vnútili"

Grécky premiér Alexis Tsipras obhajoval dohodu o dlhovej kríze svojej krajiny dosiahnutú na summite lídrov eurozóny. Ten síce označil za "zlú noc pre Európu" a dohodu za "vnútenú" Grécku, zdôraznil však, že kompromisný dohovor zachránil krajinu pred odchodom z eurozóny a musí byť uskutočnený, informovala agentúra Reuters.

Tsipras v rozhovore pre štátnu televíziu dnes večer vyhlásil, že plne preberá "zodpovednosť za podpísanie textu, v ktorý neverím, ale som zaviazaný ho realizovať". Podľa vlastných slov zápasil o to, aby nemuseli byť znižované mzdy a dôchodky, pričom dohodnuté fiškálne úpravy sú miernejšie než v minulosti.

Tsipras, ktorý čelí veľkej nespokojnosti s dohodou vo vlastnej ľavicovej strane Syriza, tiež povedal, že Grécko sa musí držať dohodnutých opatrení. Dodal, že má v úmysle zotrvať vo funkcii celé štyri roky, odmietol tak predčasné voľby.

"Nebudem utekať pred týmito povinnosťami a budem sa snažiť realizovať svoj politický program počas štvorročného obdobia," uviedol. "Krutou pravdou je, že táto jednosmerná cesta pre Grécko nám bola vnútená," vyhlásil.

Viac o téme: GréckoAlexis Tsipras
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu