Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ozbrojenci zastavili autobus a spustili paľbu, k útoku sa prihlásil Daeš

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MINJÁ - Najmenej sedem ľudí zahynulo v piatok v dôsledku streľby, ktorej terčom bol autobus s koptskými pútnikmi v strednom Egypte. Minimálne 14 ďalších osôb utrpelo sčasti ťažké zranenia, uviedla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenia hovorcu egyptskej koptskej cirkvi a ministerstva vnútra v Káhire.

Neznámi ozbrojenci zastavili vozidlo s pútnikmi a začali doň strieľať na ceste ku Kláštoru sv. Samuela Vyznávača v egyptskej provincii Minjá. Miestna polícia sa k útoku zatiaľ nevyjadrila. Autobus s koptskými pútnikmi sa stal v provincii Minjá terčom útoku aj pred jeden a pol rokom. K vtedajšiemu činu, ktorý si vyžiadal 29 mŕtvych a 22 zranených, sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Egyptská armáda následne podnikla nálety v susednej Líbyi.

Útok na autobus s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

K útoku sa prihlásil Daeš

Teroristická organizácia Daeš sa prihlásila k zodpovednosti za streľbu na autobus s koptskými pútnikmi v strednom Egypte, ktorá si vyžiadala v piatok najmenej sedem obetí na životoch. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a AP. Podľa rôznych zdrojov ďalších sedem až devätnásť ľudí utrpelo pri útoku zranenia.

Terčom útoku skupiny ozbrojencov bol autobus na ceste ku Kláštoru sv. Samuela Vyznávača v egyptskej provincii Minjá. Vozidlo, ktoré útočníci zastavili a začali doň strieľať, podľa vyjadrenia miestneho biskupa viezlo koptských kresťanov vracajúcich sa z návštevy kláštora do mesta Sawhág. "Tí, ktorí vykonali tento útok... sú bojovníkmi Daeš," uviedla spriaznená propagandistická agentúra Amák vo vyhlásení rozoslanom prostredníctvom komunikačnej aplikácie Telegram. Egyptská štátna televízia medzitým informovala, že bezpečnostné sily prenasledujú útočníkov na úteku.

Protest namierený proti útočníkom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mohammed Hakim)

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí zverejnil na Twitteri vyhlásenie, v ktorom vyjadril "hlboký zármutok" nad stratou životov a zaželal "skoré uzdravenie" zraneným. Páchateľov útoku označil za "zradcov snažiacich sa narušiť pevnú súdržnosť krajiny" a zároveň "potvrdil odhodlanie pokračovať v úsilí bojovať proti teroristickej temnote".

Viac o téme: AutobusObeteStreľbaEgyptDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu