Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hrozný objav v Iraku: V oblastiach kedysi kontrolovanými Daeš objavili viac než 200 masových hrobov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Kurdish Mass Graves Directorate via AP, File)

LONDÝN - V oblastiach Iraku, ktoré kedysi kontroloval Daeš, sa našlo viac než 200 masových hrobov s tisíckami tiel. Ukázalo to vyšetrovanie Organizácie Spojených národov (OSN). Hroby sa nachádzali v severných a západných provinciách Nineve, Kirkúk, Saláhuddín a Anbár. Podľa správy OSN obsahovali od 6 000 do 12-tisíc obetí.

Najviac z doterajších 202 zdokumentovaných hrobov, až 37, sa nachádza v provincii Ninive. Medzi zabitými sú ženy, deti, starí ľudia, postihnutí, zahraniční robotníci aj členovia irackých bezpečnostných síl. "Masové hroby zdokumentované v našej správe sú dokladom mučivých strát na životoch, nesmierneho utrpenia a šokujúcej krutosti," uviedol Ján Kubiš, osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Irak.

Hrozný objav v Iraku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo, File)

Daeš obsadil časti Iraku v roku 2014 a zaviedol tam brutálnu vládu, v rámci ktorej popravovali militanti každého, kto im odporoval. Nakoniec ich porazila iracká armáda za pomoci spojeneckých milícií a výraznej vzdušnej podpory zo strany Američanmi vedenej koalície, hoci ich zvyšky ostávajú aktívne v niektorých oblastiach.

Viac o téme: IrakMasové hrobyDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu