Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Daeš utrpel veľkú stratu: V Sýrii zabili pravú ruku samotného vodcu!

abú Muhammad Adnání
abú Muhammad Adnání (Zdroj: SITA)

DAMASK - V severosýrskom meste Halab zahynul hovorca organizácie Daeš abú Muhammad Adnání. Informovala o tom dnes americká monitorovacia služba SITE s odvolaním sa na agentúru Amaki napojenú na islamistov. Adnání mal podľa expertov veľmi blízko k vodcovi Daeš Abu Bakrovi Bagdádímu, pôsobil aj ako jeho poradca.

Ako agentúra Amaki uviedla, Adnání bol zabitý, keď "dohliadal na operácie s cieľom odvrátiť vojenskú kampaň proti Halabu". Asi tridsaťosemročný Adnání pochádzal zo sýrskej provincie Idlib a v minulosti bojoval v Iraku v radoch teroristickej siete al-Kájda. Pred desiatimi rokmi bol v zajatí amerických vojakov v Iraku, v posledných rokoch bol radený k hlavným propagandistom Daeš. Spojené štáty vlani vypísali odmenu päť miliónov dolárov za informácie vedúce k jeho dolapeniu.

Už tento rok v januári sa objavili informácie, že Adnání bol v bojoch zranený. Znalec Daeš William McCants z centra Brookings vtedy uviedol, že strata Adnáního by bola veľkou stratou pre vodcu Daeš abú Bakra Bagdádího. "Uvažovalo sa totiž o ňom ako o možnom nástupcovi Bagdádího," povedal McCants.

Viac o téme: DaešMuhammad Adnání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu