Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Organizácia Daeš prišla o druhého najvyššieho funkcionára: Stojí za tým táto krajina

abú Muhammad Adnání
abú Muhammad Adnání (Zdroj: SITA)

DAMASK - Hlavný hovorca teroristickej organizácie Daeš abú Muhammad Adnání zahynul v utorok v severosýrskom meste Aleppo pri útoku ruského stíhacieho bombardéra Su-34. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany.

Rezort podľa agentúry TASS uviedol, že pri nálete zahynulo približne 40 militantov Daeš, pričom spravodajské zdroje potvrdili, že medzi obeťami je aj Adnání. Pentagón v utorok oznámil, že Adnání zahynul pri nálete Američanmi vedenej medzinárodnej koalície v oblasti mesta al-Báb, poznamenal TASS.

Po abú Bakrovi Baghdádím bol Adnání druhým najvyššie postaveným funkcionárom Daeš. Adnání bol neslávne známy svojimi zvukovými posolstvami, v ktorých vyzýval k útokom osamelých vlkov na nepriateľov Daeš vrátane civilných cieľov na Západe. V roku 2014 oznámil zriadenie kalifátu v Sýrii a Iraku.

Adnání podľa Spojených štátov patril k vedúcim predstaviteľom Daeš, za informáciu vedúcu k jeho zadržaniu USA vypísali odmenu až päť miliónov dolárov. Po abú Bakrovi Baghdádím bol druhým najvyššie postaveným funkcionárom Daeš. 

Adnání bol neslávne známy svojimi zvukovými posolstvami, v ktorých vyzýval k útokom osamelých vlkov na nepriateľov vrátane civilných cieľov na Západe. V roku 2014 oznámil zriadenie kalifátu v Sýrii a Iraku. "Šejk odišiel počas kontroly vojenských operácií v provincii Aleppo," uviedol Daeš označujúc Adnáního za "mučeníka". Žiadne podrobnosti o jeho smrti však neuviedol. 

Bol najznámejším hlasom

Daeš nedávno ustúpil pred Kurdmi vedenými silami a sýrskymi povstalcami podporovanými Tureckom v oblasti Aleppa, ktorá preň bola kľúčová. Bola totiž vstupnou trasou pre prichádzajúcich zahraničných bojovníkov, ktorí sa chceli pridať k Daeš v Sýrii a Iraku. Adnání sa podľa Američanov narodil ako Tahá Sobhi Falaha v Sýrii a bol najznámejším hlasom Daeš. V médiách sa objavoval oveľa častejšie jeho šéf abú Bakr Baghdádí. 

V júni 2014, keď vtedajší Daeš v Iraku a Levante dobyl pri bleskovej ofenzíve mesto Mósul a rozsiahle časti na severe a západe Iraku, Adnání oznámil jeho premenovanie na Daeš. Bagdádí sa podľa neho stal kalífom a má právo na lojalitu moslimov celého sveta, dodal. Tento rok v máji, pred začiatkom ramadánu, zopakoval svoje výzvy na útoky na západné ciele. 
Júlový útok s chladiarenským autom na promenáde v Nice v Deň Bastily, ktorý sa skončil smrťou 84 ľudí, je považovaný za reakciu na takéto výzvy. 

Daeš v súčasnosti stráca územia v Iraku aj Sýrii: Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily vyhnali jeho bojovníkov z väčšiny severnej Sýrie a iracká vláda dobyla od Daeš veľké časti území, o ktoré prišla v roku 2014. Podľa analýzy spoločnosti IHS Daeš v prvej polovici tohto roka stratil 12 percent svojho územia a utrpel drastický pokles príjmov. 

Naďalej však má vo svojej moci dve kľúčové mestá - Rakku v Sýrii a Mósul v Iraku. Analytici varovali, že územné straty zrejme prinútili Daeš, aby zintenzívnila teroristické útoky, na aké vyzýval Adnání. 

Viac o téme: DaešAbú Muhammad Adnání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu