Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

V Austrálii padlo obvinenie pre päticu mužov: Pokus o pripojenie sa k radikálom Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

SYDNEY - Austrálska polícia obvinila päticu mužov z pokusu odísť do Sýrie a pripojiť sa tam k radikálnemu hnutiu Daeš. Za obvinenie, ktoré je formulované ako snaha zúčastniť sa nepriateľských aktivít, hrozí v Austrálii až doživotný trest, informovala dnes agentúra Reuters.

Muži, ktorí sú vo veku 21 až 31 rokov, chceli podľa polície odísť na člne do Indonézie a potom pokračovať cez Filipíny na Blízky východ. Generálni prokurátor George Brandis dnes novinárom povedal, že pätica chcela "ísť na Blízky východ a zapojiť sa do teroristických útokov". Úrady vraj o skupine vedeli a zrušili im pasy už skôr.

Pätica bola zatknutá už v utorok, kedy vliekla sedemmetrový motorový čln po trase dlhej 3000 kilometrov z Melbournu do Cairnsu v severnom štáte Queensland. Od utorku sú muži vo väzbe a pred súd budú predvedení v pondelok.

Brandis prehlásil, že keď si pätica mužov uvedomila, že sa z Austrálie nebudú môcť dostať bežnou cestou, rozhodla sa pre "veľmi nezvyčajný zpôsob". "Je to sprisahanie nezvyčajnej povahy a viem, že sa tomu ľudia smejú, ale ide o vážny zločin," povedal Brandis. Austrálsky zákon zakazuje občanom jazdiť do niektorých oblastí a pripájať sa tam k islamským radikálom.

Austrália je v bojoch v Sýrii a Iraku spojencom USA a obáva sa útokov, ktoré by mohli spáchať domáci radikáli. Podľa úradov už bolo niekoľko takýchto pokusov zmarených. V jednom prípade osamotený útočník zajal klientov kaviarne v Sydney, dva z rukojemníkov i on potom prišli o život.

Austrálsky minister pre imigráciu v apríli povedal, že do Sýrie odišlo bojovať po boku radikálov asi 100 Austrálčanov. Ministerka zahraničia Julie Bishopová bude na utorkovej viedenskej schôdzke podpornej skupiny pre Sýriu, ktorú povedú ministri zahraničia USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov.

Viac o téme: AustráliaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu