Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Lavrov v Budapešti: Politické riešenie ukrajinskej krízy nemá alternatívu

Sergej Lavrov sa stretol s Péterom Szijjártóom Zobraziť galériu (5)
Sergej Lavrov sa stretol s Péterom Szijjártóom (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Politické riešenie ukrajinskej krízy nemá alternatívu, povedal dnes v Budapešti ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po schôdzke s maďarským ministrom zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péterom Szijjártóom.

Šéf maďarskej diplomacie v tejto súvislosti podčiarkol, že Maďarsko je za plnenie Minskej dohody a k tomu vyzýva aj všetky zainteresované strany. "Spoliehame sa len na vlastné sily," povedal ruský minister v súvislosti s otázkou sankcií Európskej únie voči Rusku. 

"Vnímame postoje Európskej únie i Spojených štátov, ktoré sú založené na politike. Niektorí tvrdia, že ukrajinská kríza nie je jediným dôvodom sankcií. My si plánujeme hospodársku politiku na základe súčasnej situácie, chceme menej závisieť od politickej konjunktúry západných politikov," zdôraznil Lavrov.

Sergej Lavrov sa stretol
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Sme za diskusiu na najvyššej úrovni. Očakávame rozhodnutie na najvyššej úrovni EÚ," povedal Szijjártó k otázke sankcií voči Rusku. Obaja ministri sa ohradili voči kritike, že Maďarsko je akýmsi trójskym koňom Moskvy v Bruseli. Szijjártó takéto tvrdenia odmietol a dodal, že považuje za nebezpečný prístup, ak ktokoľvek spoluprácu s veľkou krajinou musí nejako vysvetľovať a obhajovať.

Ruský minister súhlasil so svojím maďarským rezortným partnerom a dodal, že verejnosť treba upokojovať, a nie "neprirodzeným spôsobom" poburovať. Lavrova prijal aj maďarský premiér Viktor Orbán. 

Sergej Lavrov sa stretol
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Szijjártó po schôdzke s Lavrovom: Musíme zastaviť prepad obchodovania s Ruskom 

Obchodné vzťahy Maďarska s Ruskom, ktoré sa v uplynulých rokoch prepadli, je potrebné opäť oživiť, povedal dnes v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii so šéfom diplomacie Ruskej federácie Sergejom Lavrovom.

Šéf maďarskej diplomacie informoval, že maďarská banka Eximbank bude financovať výstavbu maďarských podnikov v Rusku. Na spomalenie a zastavenie poklesu obchodnej výmeny poslúžia podľa Szijjártóa aj štyri uzatvorené dohody o regionálnej spolupráci, ako aj stimulácia maďarských podnikateľov na investície v Rusku - najmä v oblastiach potravinárstva, poľnohospodárstva a farmaceutického a ropného priemyslu.

Sergej Lavrov sa stretol
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V oblasti zabezpečenia energetickej bezpečnosti vyzval Szijjártó na pragmatickú spoluprácu Európskej únie s Ruskom, bez ktorej si je podľa jeho slov sotva možné predstaviť zlepšenie konkurencieschopnosti Európy. "Ruské suroviny a európske technológie vedú k posilneniu Európy," konštatoval maďarský minister.

Podľa jeho slov Maďarsko práve v záujme svojej energetickej bezpečnosti upravilo a doplnilo dohodu s Ruskom o dodávkach zemného plynu s platnosťou až do roku 2021. Pôvodná zmluva mala čoskoro vypršať. Lavrov označil Maďarsko za dôležitého partnera Ruska. "Vzájomná spolupráca je pragmatická a ponúka dobré možnosti," konštatoval ruský minister a dodal, že pokles výmeny tovaru medzi Ruskom a Maďarskom je treba zastaviť. O projekte dostavby maďarskej atómovej elektrárne Paks Lavrov povedal, že Rusko ho považuje za dlhodobú strategickú investíciu.

Sergej Lavrov sa stretol
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Sergej LavrovPéter Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu