Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Skutočný dôvod oslabenia Islamského štátu: Hromadný útek bojovníkov, prezradil tajný zdroj

Príslušníci Islamského štátu v Tal Afar v Sýrii. Zobraziť galériu (2)
Príslušníci Islamského štátu v Tal Afar v Sýrii. (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Stovky džihádistov opúšťajú Islamský štát a prechádzajú k iným extrémistickým organizáciám po tom, čo im vodcovia nedávno znížili plat v prepočte o takmer 270 eur. Pôvodne mesačne dostávali 360 eur, ale teroristická skupina, čeliaca nedostatku financií, bola nútená okresať ich odmeny až na 90 eur. To spôsobilo už odchod najmenej 200 ozbrojencov.

Krutá spoveď teroristov z IS: Toto je život vo vnútri vražedného režimu, Európa, tras sa!

Bojovníci z IS, ktorý bol považovaný za jednu z najbohatších džihádistických skupín, teraz kvôli peniazom odchádzajú zo severného Iraku a vstupujú do iných teroristických organizácií v Sýrii, kde si lepšie zarobia.

IS vedený Abu Bakr al-Baghdádim čelí problémom, pretože letecké údery spojencov v Iraku a v Sýrii im znemožňujú prístup k ich vojnovej koristi, ktorej cena sa odhaduje na miliardy. Peniaze pritom získali pomocou vydierania, bankových lúpeží, z krádeží ropy či prevádzačstva, ale nevedia sa k nim dostať, pretože sa obávajú útokov dronov na peňažné konvoje medzi vojnovými zónami.

Výcvik teroristov v tábore v Tal Afare.
Zobraziť galériu (2)
Výcvik teroristov v tábore v Tal Afare.  (Zdroj: SITA/AP)

"Bojovníci v poslednej dobe odchádzajú, pretože peniaze, ktorými kedysi na nich nešetrili, sú stále menej spoľahlivé. Niektorí z nich sú nespokojní s ich vyhliadkami," uviedol zdroj pre Daily Mirror. Velitelia sa navyše obávajú, že by finančná záťaž mohla byť neúnosná po masívnej expanzii IS do severnej Afriky.

A to ešte pred tromi rokmi platil IS svojim bojovníkom stovky dolárov mesačne, dokonca viac ako samotná al-Kájda či iné povstalecké organizácie. Bombardovanie cieľov IS spojencami im však urobilo škrt cez rozpočet.

Istý britský dôstojník nedávno odhalil, že vyše polovica bojovníkov IS bola zabitá. Teroristická skupina sa zmenšila z odhadovaných 18.000 na 10.000 členov a bola nútená vzdať sa 25 percent územia, ktoré obsadila.

Britský armádny plukovník, ktorý cvičí Kurdov, uviedol, že vnímanie Západu, že IS nemôže byť porazený, je absolútne nesprávne, a opak je pravdou. Sú v zlom postavení a jedného dňa sa ich domček z kariet zrúti.

Viac o téme: MzdaIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu