Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko zverejnilo VIDEO útoku v Sýrii: Prvým cieľom nebol Islamský štát, potvrdili USA

Ruské stíhačky zahájili nálety na pozície rebelov v Sýrii. Zobraziť galériu (8)
Ruské stíhačky zahájili nálety na pozície rebelov v Sýrii. (Zdroj: YouTube)

DAMAŠK - Rusi spustili v Sýrii nálety na protivládnych rebelov. Oficiálne zdroje z Kremľa hovoria o útokoch na Islamský štát, no prvé rakety ruských stíhačiek dopadli na pozície blízke Asadovej opozície. Zdroje zo zasiahnutého regiónu hlásia 27 mŕtvych a 6 detí. Počet obetí bude pravdepodobne narastať. Sýrsky prezident Asad víta podporu Ruska v boji proti extrémistom.

Americký minister obrany spochybnil tvrdenia, že Rusko útočilo na IS

Aktualizová 22:44

Dnešné ruské letecké útoky v Sýrii sa podľa amerického ministra obrany Asha Cartera možno uskutočnili v oblastiach, kde pravdepodobne nepôsobia militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), a to aj napriek tvrdeniam Moskvy, že ruské vzdušné sily útočili výlučne na ich pozície. Informovala  tom agentúra Reuters.
      Carter ďalej povedal, že nariadil americkým vojenským predstaviteľom, aby sa "v čo najkratšom čase" stretli so svojimi ruskými kolegami a prediskutovali s nimi opatrenia, ktoré je nevyhnutné prijať na to, aby sa obe strany nedostali v Sýrii do vzájomného konfliktu. Carter zároveň vyslovil presvedčenie, že rozhovory, ktoré by sa mali uskutočniť v najbližších dňoch, budú "veľmi konštruktívne".
      Dnešné útoky ruského vojenského letectva v Sýrii komentoval aj vodca západom podporovanej sýrskej opozície Chálid Chodža, ktorý v kuloároch Valného zhromaždenia OSN v New Yorku uviedol, že pri ruských náletoch zahynulo 36 civilistov, ale žiadny povstalec.
      "Rusko nemá v úmysle bojovať proti Islamskému štátu, ale predĺžiť život (sýrskeho prezidenta) Bašára Asada," uviedol Chodža pre agentúru Reuters.

 

 

USA zbierajú informácie

aktualizované 20:55

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest na pravidelnej tlačovej konferencii v reakcii vyhlásil, že americké ministerstvo obrany ruský vojenský zásah v Sýrii preveruje a usiluje sa zistiť, na aké ciele ruské letectvo útočí.  "Ministerstvo obrany, samozrejme, prebiehajúci ruský vojenský zásah v Sýrii preveruje," uviedol Earnest.    Podľa neho je zatiaľ je predčasné hovoriť o tom, či je cieľom ruských leteckých útokov podpora režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, alebo boj proti Islamskému štátu. Podľa informácii miestnych médii bolo zasiahnutých sedem cieľov. Ani jeden sa nenachádza na území IS.

Rusko zverejnilo VIDEO útoku
Zobraziť galériu (8)

 

Rusi zverejnili VIDEO

aktualizované 20:50

Ruské miniterstvo obrany zverejnilo zábery, ktoré majú dokázať, že cieľom náletov boli teroristi z IS. Dokonca vraj zničili viaceré zásoby ropy. Video však zverejnilo bez informácii odkiaľ pochádza. Podľa viacerých indícii by to malo byť mesto HAMA, v ktorom sa nechádzajú bojovníci IS už od júna.

 

 

 

Po dnešných náletoch v destabilizovanej krajine hlásia desiatky mŕtvych. Podľa BBC mali Rusi útoky podniknúť v západnom meste Homs a Hamá, teda na miestach, kde nie sú pozície Islamského štátu. Spolu s Ruskom útočí na rebelov aj Asad, britský portál BBC hlási desiatky mŕtvych.

 

СРОЧНО: Российские ВВС нанесли первые удары по боевикам в Сирии.http://www.vesti.ru/doc.html?id=2670022&cid=9

Posted by ВЕСТИ.ru on 30. september 2015

 

Zranené dievčatá v Sýrii
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: bilde.de)

Putin konal na žiadosť sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Ruské úrady oficiálne tvrdia, že cieľom by mali byť extrémisti zo skupiny Islamský štát, no doterajšie ciele zodpovedajú pozíciám sýrskej opozícii. Times of Israel píše, že Rusi útočili na terče Zaafran a Talbish, severne od mesta Homs. Spolu s Ruskom útočí na tieto pozície aj sýrska armáda. Podľa neziskovej exilovej organizácie SOHR, ktorá monitoruje dianie v Sýrii, si nálety vyžiadali 27 životov civilistov.

Ruské stíhačky už operujú v Sýrii

Na otázku, či sa ruské nálety obmedzia len na pozície islamistov a ich terčom nebudú aj pozície sýrskej opozície, hovorca Kremľa Peskov reagoval len vyhlásením, že hlavnou úlohou operácie je "boj proti terorizmu a podpora Sýrie v jej boji proti terorizmu a extrémizmu". Podľa portálu Lifenews.ru Rusi útočia na svoje ciele v siedmych provinciách krajiny.

Rusko v Sýrii disponuje
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Daily Telegraph)

Rusi bombardujú sklady zbraní či pohonných hmôt IS

Vojenské lietadlá Ruskej federácie uskutočnili dnes prvé útoky na ciele militantov z organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. Ruské letectvo zaútočilo na bojové a komunikačné prostriedky IS, sklady zbraní, streliva a pohonných hmôt. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany.

Údajné video zo Sýrie po náletoch

Nemenovaný americký predstaviteľ však pre agentúru Reuters uviedol, že zatiaľ sa nezdá, že by cieľom útokov ruských lietadiel boli objekty Islamského štátu. Zároveň dodal, že k útokom došlo neďaleko mesta Homs, ležiaceho približne 160 kilometrov severne od sýrskej metropoly Damask, a pravdepodobne aj na iných miestach, avšak informácie o ruských bojových aktivitách sú zatiaľ len predbežné.

Kto kontroluje územie Sýrie a Iraku
Zobraziť galériu (8)
Kto kontroluje územie Sýrie a Iraku  (Zdroj: archív)

Rôzne sýrske opozičné skupiny podľa agentúry DPA tvrdia, že nálety si vyžiadali najmenej 27-36 obetí vrátane žien a detí. V bombardovanej oblasti však podľa lídra Národnej koalície sýrskych revolučných a opozičných síl Chálida Chodžu nepôsobí ani al-Káida, ani IS.

Rusko pred útokmi požiadalo Spojené štáty, aby uvoľnili vzdušný priestor Sýrie. Správu o začiatku ruských útokov na ciele militantov v Sýrii doručil Spojeným štátom v irackej metropole Bagdad vysokopostavený predstaviteľ ruských ozbrojených síl. Podľa slov ďalšieho amerického predstaviteľa letectvo USA svoju činnosť v sýrskom vzdušnom priestore napriek tomu neprerušilo.

Američania bombardovali Allepo

Sily Spojených štátov podnikli dnes letecký útok na postavenia militantov z organizácie Islamský štát v okolí severosýrskeho mesta Aleppo.

Nemenovaný americký predstaviteľ pre agentúru Reuters uviedol, že letectvo Spojených štátov bude pokračovať v operáciách v Sýrii aj napriek tomu, že s leteckými útokmi proti militantom v Sýrii začalo dnes aj Rusko.

Rusi neútočia na IS, potvrdil veliteľ opozície

Aktualizované o 18:00

V oblastiach zasiahnutých ruskými náletmi nepôsobí  Islamský štát.   Potvrdil to veliteľ jednej zo skupín povstalcov podporovaných medzinárodným spoločenstvom, ktorá bojuje proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Bývalý major sýrskej armády Džamil Sálih, ktorého skupina operuje v provincii Hamá, pre agentúru Reuters uviedol, že pri útokoch ruského letectva utrpelo zranenia osem jeho bojovníkov, pričom IS na severe provincie Hamá, kde k útokom došlo, vôbec nepôsobí.

Francúzi verzii o IS neveria

Tvrdeniam ruského ministerstva obrany ohľadom cieľového útoku neverí ani Francúzsko. Podľa francúzskeho diplomatického zdroja mieril zásah na umiernenú opozíciu proti režimu Bašára Asada a nie na pozície Islamského štátu. Zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, povedal agentúre Reuters, že ak sú útoky namierené na oblasť mesta Homs, potom cieľom nie je IS, ale iné opozičné skupiny.

Putin sa bojí Rusov v radoch Islamského štátu

Ruský prezident Vladimir Putin po tom, čo dal rozkaz k náletom na pozície Islamského štátu v Sýrii, povedal, že nejde len o pomoc Assadovi, ktorý o ňu požiadal. Zmienil hrozbu, že by Rusi zapojenie do aktivít Islamského štátu mohli po návrate zo Sýrie útočiť v Rusku, informuje portál Novinky.cz.

"Jedinou správnou cestou boja s medzinárodným terorizmom - a v Sýrii a na susedných územiach vyčíňajú bandy medzinárodných teroristov - je predbehnúť ich, bojovať a zabíjať vzbúrencov na územiach, ktoré obsadili, a nie čakať, k nám prídu domov," povedal Putin dnes po porade so svojimi najbližšími spolupracovníkmi.

Jedinou cestou, ako sa dá bojovať proti teroristom v Sýrii, je konať preventívne. Uviedol to dnes ruský prezident Vladimir Putin, ktorý zdôraznil, že vojenské angažovanie sa Ruska na Blízkom východe bude zahŕňať iba vzdušné sily, pričom bude dočasné, píše agentúra Reuters. Putin na stretnutí s vládnymi činiteľmi v prezidentskej rezidencii Novo-Ogariovo pri Moskve ďalej povedal, že na porážku džihádistov z Islamského štátu (IS) je nevyhnutné zjednotiť medzinárodné úsilie.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v tejto súvislosti vyhlásil, že ruská podpora sýrskeho prezidenta Bašára Asada "nie je konštruktívna", pretože Asad je "súčasťou problému". Šéf NATO zároveň vyzval Rusko, aby "hralo konštruktívnu a nápomocnú úlohu v boji proti IS", uviedla agentúra DPA.

Putin dostal od parlamentu jednomyseľný súhlas na použitie vojenskej sily v Sýrii po tom, ako o intervenciu požiadal samotný Damask. Podľa šéfa ruskej prezidentskej administratívy Sergeja Ivanova je táto podpora výhradne v rámci národných záujmov Ruska. Ministerstvo zahraničných vecí minulý týždeň totiž oznámilo, že "v radoch IS pôsobí približne 2400 ruských občanov, ktorí po svojom návrate do vlasti budú predstavovať bezpečnostné riziko".

Irán a Rusko sú kľúčoví spojenci Asada

Irán a Rusko patria ku kľúčovým spojencom sýrskej vlády a podporujú zotrvanie Asada pri moci. Kým Rusko svoju podporu teraz zdôvodňuje aj tvrdením, že sýrska armáda je v regióne nateraz jedinou, ktorá je schopná poraziť IS, Irán to tvrdí o svojej armáde. Iránsky prezident Hasan Rúhání nedávno uviedol, že Irán je ochotný vyslať svoju armádu na pomoc ktorémukoľvek štátu regiónu, ak bude ohrozený terorizmom a ak o pomoc požiada.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo, že rozhodnutie Rady federácie je právoplatné. Medzičasom tiež Moskva uviedla, že o nasadení svojho letectva v Sýrii informovala aj Izrael i Indiu. Americká televízia FOX New dnes s odvolaním sa na vysokopostaveného amerického vládneho úradníka informovala, že Rusko údajne vyzvalo USA, aby okamžite stiahli svoje lietadlá zo sýrskeho vzdušného priestoru. Informáciu, ktorú televízia zverejnila na svojom konte na sociálnej sieti Twitter, však zatiaľ podľa agentúry RIA Novosti nepotvrdila ani ruská, ani americká strana.

Veľvyslanectvo USA v Rusku v reakcii na dnešného rozhodnutie Rady federácie uviedlo, že prezidenti oboch krajín, Barack Obama a Vladimir Putin, sa na spoločnom stretnutí v New Yorku zhodli, že ich spoločným záujmom je porážka IS. Konštatovali tiež nutnosť obnoviť komunikáciu medzi veleniami ozbrojených síl oboch krajín v snahe predísť incidentom v rámci protiteroristickej koalície. Hovorca veľvyslanectva William Stevens dodal, že USA trvajú na tom, že Asad nie je vhodným partnerom v boji proti terorizmu a extrémizmu v Sýrii. Zopakoval však, že USA sú pripravené spolupracovať na riešení konfliktu v Sýrii s ktorýmkoľvek štátom vrátane Ruska a Iránu.

Obyvatelia masovo opúšťajú Sýriu

 

Syria’s drained population http://econ.st/1ha9Xav

Posted by The Economist on 30. september 2015

Centrum v Bagdade pomohlo koordinovať nálety a pozemné operácie v Sýrii

Ruské ministerstvo obrany dnes informovalo, že nedávno zriadené centrum v irackom Bagdade pomohlo koordinovať nálety a pozemné operácie v Sýrii. Informovala o tom dnes ruská agentúra Interfax. Nemenovaný ruský vládny zdroj dnes zasa pre agentúru Reuters uviedol, že Rusko vyslalo do Bagdadu svojich expertov, aby pôsobili v spomenutom centre. Zdroj počet týchto ruských vojenských expertov nespresnil.

Rusko v poslednom čase posilňuje svoje armádne jednotky v Sýrii, kde v konflikte podporuje vládnych vojakov prezidenta Bašára Asada, ktorý stojí proti militantom Islamského štátu (IS) a prozápadným povstalcom. 

Rusko patrí spolu so Sýriou, Irakom a Iránom k zakladateľom spoločného strediska pre výmenu informácií potrebných v boji proti džihádistickému IS. Centrum združuje vojenských predstaviteľov zo všetkých štyroch zúčastnených krajín. Zariadenie by mohlo v budúcnosti slúžiť ako koordinačné centrum pre operácie proti IS, ktorý počas uplynulého roka získal kontrolu nad značnými územiami v Iraku a Sýrii. Koncom minulého týždňa Irak oznámil, že jeho vojenskí predstavitelia sa v Bagdade už podieľajú na spravodajskej a bezpečnostnej spolupráci s Ruskom, Iránom a Sýriou, zameranej proti militantnej organizácii Islamský štát. 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok informoval, že prezidenti Ruska a USA, Vladimir Putin a Barack Obama, v pondelok počas stretnutia v New Yorku hovorili o výmene informácií o kríze v Sýrii. Americký Pentagón v noci nadnes informoval, že minister obrany USA Ash Carter nariadil v utorok svojmu personálu otvoriť komunikačné linky s ruskou armádou. Podľa agentúry Reuters došlo k tomuto kroku v čase, keď USA a Rusko hľadajú spôsoby, ako zaistiť bezpečnosť svojich konkurenčných operácií v sýrskom vzdušnom priestore.

Podľa Moskvy by sa spomínané centrum v Bagdade mohlo stať základom širokej medzinárodnej koalície na boj s IS. "Nie je žiadnym tajomstvom, že do práce v stredisku v Bagdade boli prizvaní aj americkí odborníci a vojaci," uviedol v utorok Peskov, ktorý súčasne vyjadril ľútosť, že americkí špecialisti sa na prvých schôdzkach a diskusiách v centre nezúčastnili. 

Sýria potvrdila požiadanie Ruska o pomoc; Moskva ako jediná koná legitímne

Sýrska prezidentská kancelária dnes potvrdila, že prezident Bašár Asad písomne požiadal svojho ruského partnera o vojenskú pomoc. Vo vyhlásení prezidentskej kancelárie sa ďalej uvádza, že k akémukoľvek nárastu ruskej vojenskej podpory pre Sýriu došlo alebo dochádza na základe žiadosti sýrskeho štátu.

Na základe Asadovej žiadosti ruský prezident Vladimir Putin požiadal hornú komoru ruského parlamentu, Radu federácie, aby mu dala oprávnenie vyslať ruské vojenské jednotky do Sýrie. Senátori dnes Putinovu žiadosť jednomyseľne schválili. Tento krok sa podľa slov vplyvného poradcu Kremľa Sergeja Ivanova týka len vzdušných síl.  "Keď ruská vláda prichádza na pomoc sýrskej armáde, najmä letectvom, veľmi nám to pomáha v snahe zachrániť našu krajinu. O to viac, že všetko sa to deje na základe žiadosti sýrskej vlády," uviedol pre televíziu Rossija 24 poradca sýrskeho ministra informácií Alí Ahmadí. 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes v reakcii na hlasovanie Rady federácie upozornil, že Rusko bude jedinou krajinou, ktorá svoje operácie v Sýrii uskutočňuje na legitímnej báze - na základe žiadosti sýrskej vlády. Objasnil, že použitie ozbrojených síl na území tretích krajín je možné len na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN alebo na základe žiadosti legitímnej vlády daného štátu, čo sa stalo aj v tomto prípade. Kremeľský poradca Sergej Ivanov dnes zdôraznil, že Rusko v tomto prípade opäť dodržalo medzinárodné právo, zatiaľ čo Západ sa ním opäť neriadil.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo, že rozhodnutie Rady federácie je právoplatné. Medzičasom tiež Moskva uviedla, že o tom informovala aj Izrael. 
Rusko už niekoľko týždňov posilňuje svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii, čo sa prejavuje najviac v okolí prístavného mesta Lázikíja, kde sa v dohľadnom čase uskutočnia aj ruské námorné cvičenia. Pokiaľ ide o tieto opatrenia, Rusko ich vysvetľuje zmluvnými záväzkami, ktoré má voči Sýrii.

Viac o téme: Náletyútok RuskoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu