Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Daeš má obrovské príjmy: Ľudia trpia, ale teroristi zarobia mesačne takúto parádnu sumu

Bojovníci Daeš vo výcvikovom tábore Zobraziť galériu (2)
Bojovníci Daeš vo výcvikovom tábore (Zdroj: Vocative)

DAMASK/BAGDAD - Hnutie Daeš zarába mesačne približne 80 miliónov dolárov (cca 74 miliónov eur). Najväčšie príjmy má z najrôznejších poplatkov, daní a zo zhabaného majetku. Vo svojej novej správe o tom informovala analytická spoločnosť IHS. Vzhľadom na to, že spojenecké nálety zasiahli mnoho ropných zariadení, ktoré má Daeš pod kontrolou, finančná situácia hnutia sa začína zhoršovať.

Reportér, ktorý strávil s Daeš 10 dní: Džihádisti túžia po bombardovaní, prinesie apokalyptický súboj

Daeš sa na rozdiel od iných teroristických hnutí, ako je napríklad al-Kájda, nemusí spoliehať na financovanie zo zahraničia. Dosť príjmov mu plynie z oblastí Sýrie a Iraku, ktoré má pod kontrolou. S použitím otvorených zdrojov vrátane sociálnych médií a zdrojov vo vnútri oboch krajín IHS odhaduje, že celkový mesačný príjem Daeš sa tento rok pohyboval okolo 80 miliónov dolárov. Asi polovica príjmov plynie z rôznych poplatkov, islamisti napríklad uvalili 20-percentnú daň na všetky služby. Asi 43 percent príjmov pochádza z predaja ropy, zvyšok financií potom islamisti získavajú z pašovania drog, predaja elektriny a z darov.

Bojovníci Daeš podľa analytika Columba Stracka ovládajú časť štátu, takže "zdanili obyvateľstvo, zhabú majetok, môžu mať príjmy zo štátnych spoločností a z ropy a plynu". "Iné teroristické skupiny toto nemajú," dodal. Podľa neho je ale tiež pravda, že iné skupiny neovládajú také veľké územia. Pre islamistov to totiž znamená, že "zarobených 80 miliónov nemôžu minúť len za zbrane a výrobu bômb," doplnil Strack rozhovore s agentúrou AFP.

Daeš má obrovské príjmy:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Hyper Channel)

Spojenci v čele s USA už od minulého roka podnikajú nálety na islamistické ciele ako v Iraku, tak aj v Sýrii. Leteckú kampaň v Sýrii začalo na konci septembra aj Rusko. Ofenzíva radikálov bola najintenzívnejšia v minulom roku, teraz to podľa IHS vyzerá, že ozbrojenci začínajú mať problémy, ako vyjsť s peniazmi.

"Existujú náznaky, že skupina so svojím rozpočtom dosť zápasí, údajne sa znižujú platy bojovníkom, rastú ceny elektriny a ďalších základných služieb a boli zavedené nové poľnohospodárske dane," uviedla analytická firma. Ide podľa nej o vplyv zvýšenia leteckých úderov na ropné zariadenia, studne aj cisterny.

Daeš už vraj začal vyberať poplatky od obyvateľov, ktorí opúšťajú jeho územie a vzhľadom na stupňujúci sa tlak bude hľadať nové zdroje financií. "Môže sa tiež pokúsiť ešte zvýšiť ceny elektriny, a tiež poplatky za mobilné siete, internet a všetky typy verejných služieb. Ale ľudia majú už teraz problémy s platením. Obyvatelia žijúci na území Daeš to budú mať čoraz ťažšie," dodal Strack.

Viac o téme: Islamský štátDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu