Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tragédia malajzijského boeingu: Do konca roka budú známe mená vinníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová dnes prehlásila, že mená osôb zodpovedných za zostrelenie lietadla spoločnosti Malaysia Airlines nad Ukrajinou v roku 2014 by mohli byť potvrdené do konca tohto roku. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

"Zoznam tých, o ktorých sa domnievame, že sú za to zodpovední, bude potvrdený koncom tohto alebo začiatkom budúceho roka a potom musí prísť ich trestné stíhanie," povedala Bishopová v rozhovore pre austrálsku stanicu ABC.

Podľa Bishopovej by mali vinníci čeliť medzinárodnému tribunálu, podobne ako tomu bolo v prípade stíhania osôb zodpovedných za bombový útok na lietadlo spoločnosti PanAm nad škótskym mestečkom Lockerbie v roku 1988.

Holandskom vedený Spoločný vyšetrovací tím (JIT) v stredu prezentoval predbežné závery svojho vyšetrovania. Podľa nich bolo lietadlo malajzijských aerolínií zasiahnuté raketou vypálenou z mobilného protilietadlového systému Buk, ktorý bol dopravený z Ruska. Systém Buk bol neskôr prevezený späť do Ruska. JIT pri vyšetrovaní dospel k záveru, že malajzijský boeing bol nad územím Ukrajiny zostrelený zo zeme, a to raketou 9M38 vypálenou zo systému Buk. 

Tieto závery protirečia tvrdeniu Moskvy, že lietadlo bolo zostrelené ukrajinskou armádou a nie proruskými separatistami. Boeing malajzijských aerolínií, smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, zostrelili 17. júla 2014 nad oblasťou východnej Ukrajiny, ktorá bola pod kontrolou proruských separatistov. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube, väčšinu obetí tvorili Holanďania.

Viac o téme: BoeingUkrajinaMalajzia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu