Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

O kreslo primátora v Bratislave má záujem šestica kandidátov

Kandidátka na primátorku Bratislavy Tatiana Kratochvílová a predseda strany Sieť Radoslav Procházka počas spoločnej tlačovej konferencie so zástupcami strán Sieť, SaS, Most-Híd a SDKÚ-DS.
Kandidátka na primátorku Bratislavy Tatiana Kratochvílová a predseda strany Sieť Radoslav Procházka počas spoločnej tlačovej konferencie so zástupcami strán Sieť, SaS, Most-Híd a SDKÚ-DS. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – O primátorskú stoličku v Bratislave sa v jesenných voľbách uchádza šestica kandidátov. Väčšina kandidátov je nezávislých, jedinou straníckou kandidátkou je Tatiana Kratochvílová, ktorá v komunálnych voľbách kandiduje za stranu Sieť a podporia ju aj strany SDKÚ-DS, Most-Híd a SaS.

O primátorskú stoličku chce na jeseň zabojovať súčasný primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD), bývalý prezidentský kandidát Milan Kňažko (nezávislý s podporou KDH) a ako nezávislý kandidát sa o post primátora uchádza aj mestský poslanec Ivo Nesrovnal, ktorý len nedávno vystúpil z SDKÚ. Primátorom hlavného mesta sa chce na jeseň stať aj predseda občianskeho združenia Nie ropovodu Miroslav Dragun i fotograf Andrej Palacko. Obaja kandidujú ako občianski kandidáti.

V hlavnom meste sa pred blížiacimi sa voľbami sformujú zrejme dve pravicové koalície na poslancov mestského zastupiteľstva. Spojenie Siete so stranami SDKÚ-DS, Mostom-Híd a SaS už členovia strán potvrdili v nedeľu 7. septembra. Druhou bratislavskou koalíciou by mohlo byť spojenie KDH, OĽaNO a hnutia NOVA, ku ktorej sa pridajú aj menšie politické strany OKS, KDS a zrejme aj Strana maďarskej komunity a Zmena zdola. 

Známi sú už aj niektorí kandidáti na starostov bratislavských mestských častí. Najviac kandidátov sa zatiaľ zaujíma o post starostu Petržalky. Obhájiť post starostu najväčšej mestskej časti chce na jeseň súčasný starosta Vladimír Bajan (nezávislý). Jeho protikandidátom je mestský a petržalský poslanec Ján Hrčka (nezávislý, člen poslaneckých klubov SaS a OKS). O starostovskú stoličku v Petržalke chce na jeseň zabojovať aj hudobník a poslanec mestského zastupiteľstva Marián Greksa (nezávislý). 

Občiansku kandidatúru potvrdil tiež advokát Pavel Nechala a ako nezávislý bude kandidovať aj projektový špecialista Kristián Roman Zimmermann. Na viacerých bilbordoch, ale aj na internetovej stránke avizoval svoj záujem kandidovať konateľ Bytového podniku Petržalka Daniel Šavel. Nedávno sa ku kandidátom na petržalského starostu pridala aj predsedníčka Petržalského okrášľovacieho spolku Iveta Plšeková, ktorá je nominantkou strany Most-Híd a v kandidatúre ju bude podporovať aj koalícia strán Sieť, KDH, SaS, Mladá Petržalka a Strana zelených. 

V Starom Meste chce post obhájiť súčasná starostka Tatiana Rosová (SDKÚ-DS). Na čelo mestskej časti by sa chcel na jeseň postaviť aj aktivista a dlhoročný bojovník za práva obyvateľov z reštituovaných domov Kristián Straka. O post staromestského starostu sa uchádza aj podpredseda hnutia NOVA Gábor Grendel (NOVA, KDH, SaS, Most-Híd) či šéfredaktor Bratislavských novín Radoslav Števčík. V bratislavskej Rači chce opätovne kandidovať súčasný starosta Peter Pilinský, proti nemu zatiaľ stojí račiansky poslanec Michal Drotován. V Ružinove sa o starostovský post uchádza mestský poslanec Slavomír Drozd, ktorý je kandidátom koalície strán Smer-SD, Slovenská národná strana a Strana zelených na Slovensku. Drozd už ružinovským starostom bol, vo voľbách v roku 2010 ho však vymenil súčasný starosta Dušan Pekár. Ten by mal na jeseň kandidovať ako nominant KDH. 

Záujemcovia o kandidovanie v jesenných voľbách do samosprávy miest a obcí musia podať kandidačné listiny miestnym volebným komisiám najneskôr 55 dní pred dňom volieb, teda do 21. septembra. Následne majú miestne volebné komisie 10 dní na registráciu, čo je do 1. októbra. Tí, ktorých pre nesplnenie zákonných podmienok nezaregistrujú, majú tri dni na odvolanie na súde. Až po zaregistrovaní kandidátov začne ministerstvo vnútra s prípravou volebných tlačív. Predvolebná kampaň sa začína 29. októbra a končí sa 13. novembra o 7:00. Vedenie kampane mimo tohto času zákon zakazuje. Nových primátorov miest a starostov obcí si budeme voliť 15. novembra, na tento termín vyhlásil komunálne voľby predseda Národnej rady SR Pavol Paška.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu