Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Masívny výbuch v muničnom sklade v Donecku: Vodca rebelov takýto mier nechce!

Výbuch muničného skladu v Donecku Zobraziť galériu (3)
Výbuch muničného skladu v Donecku (Zdroj: YouTube)

DONECK - Vo východoukrajinskom meste Doneck došlo v noci nadnes k mohutnému výbuchu v muničnom sklade. Ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes ráno informovalo, že nehrozí únik nebezpečných chemikálií. Niekoľko ľudí utrpelo zranenia. Ich presný počet zatiaľ nie je známy, informovala agentúra RIA Novosti.

K výbuchu v muničnom sklade v západnej časti Donecka došlo v nedeľu o 22.45 h miestneho času. Predchádzal mu silný záblesk. Agentúry UNIAN i RIA Novosti zhodne informovali, že mestom sa vzápätí prehnala tlaková vlna, ktorá v mnohých domoch vybila okná. Otrasy pocítili nielen obyvatelia celého Donecka, ale aj okolitých obcí. 

"Požiar bol lokalizovaný. Únik chemických látok do ovzdušia nehrozí," informovala dnes Donecká tlačová agentúra s odvolaním sa na ministerstvo obrany DĽR, podľa ktorého zrejme vybuchol delostrelecký granát veľkého kalibru.

Výbuch v muničnom sklade
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

Zástupca veliteľa ozbrojených síl DĽR Eduard Basurin dnes podľa RIA Novosti informoval, že úrady prešetrujú okolnosti incidentu. Zatiaľ sa pracuje s dvoma verziami: buď areál zasiahla raketa, alebo bol terčom delostreleckej paľby. 

Vysvetlil, že ak objekt zasiahla raketa, zrejme bol jej skutočným terčom areál letiska. Ak šlo o delostrelecký granát, cieľom bola podľa všetkého samotná továreň, ktorá je podľa Basurina svojím výrobným programom unikátna. "Bolo by to cieľavedomé ničenie infraštruktúry," dodal.

Eduard Basurin
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Basurin upozornil, že Doneck je sústavne pod paľbou vládnej armády, ktorá používa aj kazetovú muníciu. Basurin v tejto súvislosti kritizoval ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorý všade rozpráva o mieri a pritom útočí na Doneck. "Takýto mier my nechceme," uviedol veliteľ.

Agentúra RIA Novosti dodala, že zbrojná továreň, ku ktorej sklad patrí, sa venuje výrobe priemyselných výbušnín, delostreleckej a leteckej munície a likvidácii chybného streliva. Donecká továreň je súčasťou koncernu Ukroboronprom.

Vzájomné ostreľovanie na východe Ukrajiny neutícha, Kyjev hlási deväť padlých 

Životy deviatich vojakov ukrajinskej armády si za posledných 24 hodín vyžiadali boje s proruskými separatistami. Ďalších 26 vládnych vojakov v nich bolo zranených, informoval dnes v Kyjeve hovorca ukrajinskej armády Vladyslav Selezňov. Podľa jeho štatistiky vládne sily boli počas uplynulých 24 hodín terčom ostreľovania zo strany nepriateľa najmenej 100-krát. Obzvlášť intenzívne boli boje v oblasti mesta Debaľceve, ktoré leží severovýchodne od Donecka a je dôležitým cestným a železničným uzlom. 

Agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na zástupcu veliteľa ozbrojených síl samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduarda Basurina informovala, že ukrajinská armáda ostreľovala v nedeľu počas dňa pozície povstalcov 66-krát, v noci zaznamenali 36 útokov. Zranených bolo 22 osôb. Pri ostreľovaní bolo poškodených vyše 50 objektov, uviedol Basurin. Niekoľko zranených si v noci nadnes vyžiadal mohutný výbuch a následný požiar v sklade v areáli továrne na výrobu munície. Generálny štáb ukrajinskej armády dnes podľa agentúry RIA Novosti deklaroval, že v areáli továrne v Donecku podľa všetkého "explodoval náklad humanitárnej pomoci", ktorú tam v nedeľu doviezli kamiónmi z Ruska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu