Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Veľký požiar pri Kyjeve si vyžiadal najmenej šesť životov

Požiar v palivovom sklade neďaleko Kyjeva Zobraziť galériu (2)
Požiar v palivovom sklade neďaleko Kyjeva (Zdroj: SITA)

KYJEV – Na mieste požiaru v sklade pohonných hmôt pri ukrajinskom hlavnom meste Kyjeve našli telo ďalšej obete, informovala dnes agentúra Ukrinform. Požiar, ktorý vyčíňa od pondelka, si tak vyžiadal už najmenej šesť obetí na životoch.

Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinskú Štátnu službu pre mimoriadne situácie (DSNS) spresnil, že záchranári dnes uhasili jeden horiaci zásobník s pohonnými hmotami, ďalšie dva ochladzujú. Podľa vyhlásenia DSNS majú hasičské oddiely pod kontrolou asi 95 percent areálu, kde vypukol požiar. DSNS súčasne ubezpečila, že nehrozí rozšírenie požiaru na susedné zásobníky a nie je ohrozené ani obyvateľstvo v okolitých obciach.

Vyšetrovanie príčin je ešte v plnom prúde, avšak zdá sa, že za najväčší požiar v novodobých dejinách Ukrajiny môže porušenie bezpečnostných predpisov, aj keď odborníci ani naďalej nevylučujú možnosť podpaľačstva.

Ukrajinské úrady síce ubezpečujú obyvateľstvo priľahlých miest a obcí, ako aj hlavného mesta Kyjev, že v súvislosti s požiarom v sklade pohonných hmôt v obci Kriačky v okrese Vasyľkiv sa do ovzdušia nedostali nebezpečné látky. Agentúra UNIAN však dnes informovala, že obsah nebezpečných látok v ovzduší na území Kyjeva je prekročený jedenapolkrát až štyrikrát v porovnaní s normou. Úrady spresnili, že tento stav súvisí s požiarmi rašelinísk v okolí obce Irpiň a Bykivňa v Kyjevskej oblasti. UNIAN spresnil, že v deviatich z 25 monitorovacích staníc v Kyjeve zaznamenali nárast koncentrácie oxidu siričitého, oxidu dusičitého, oxidu uhoľnatého a formaldehydu.

Okrem toho dnes ukrajinské úrady informovali, že na predmestí Kyjeva Brovary vypukol požiar v sklade polystyrénu.

V Donbase bol dnes poškodený plynovod aj železničná trať

Situácia na východe Ukrajiny je stabilne napätá a obe strany konfliktu sa aj dnes navzájom obvinili z porušenia dohody o prímerí a ostreľovania pozícií protivníka. Ukrajinské vládne sily okrem toho informovali o najmenej 15 preletoch bezpilotných lietadiel.  Kým ukrajinské vojenské velenie dnes informovalo, že pozície ukrajinskej armády boli terčom útokov 30-krát, proseparatistická agentúra DAN s odvolaním sa na velenie jednotiek samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) uviedla, že za uplynulých 24 hodín zaznamenali najmenej 36 prípadov ostreľovania zo strany nepriateľa.

Vedenie DĽR dnes súčasne informovalo, že počet štvrtí v Donecku, ktoré sú vystavené ostreľovaniu, sa stále zvyšuje. V dôsledku ostreľovania vypuklo na území DĽR viacero požiarov. Nové ostreľovanie mesta Horlivka si vyžiadalo zranenia dvoch žien vo veku 75 a 78 rokov, informovala dnes miestna radnica.

Vedenie DĽR dnes poprelo tvrdenie kyjevských úradov, ktoré separatistov obvinili z ostreľovania plynovodu v okrese Jasinovata. DĽR vyhlásila, že to nezodpovedá skutočnosti, pretože "daný úsek je mimo dosahu našich mínometov". Agentúra UNIAN informovala, že bez dodávok plynu sa dnes v dôsledku poškodenia infraštruktúry ocitli mestá Mariupol, Berďansk a Volnovacha.

Ukrajinské tlačové agentúry dnes súčasne informovali o poškodení železničnej trate v úseku Popasne-Roty na území samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR). Prokyjevský gubernátor Luhanskej oblasti Hennadyj Moskaľ uviedol, že ide o dôsledok diverznej akcie, z ktorej obvinil proruských separatistov. Poškodený úsek trate sa nachádza na území kontrolovanom prokyjevskými úradmi. Ukrajinská prokuratúra začala prípad vyšetrovať ako teroristický čin.

Veľký požiar pri Kyjeve
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Viac o téme: PožiarKyjev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu