Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ukrajine dnes vyprší predĺžené prímerie aj ultimátum EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - V pondelok večer vyprší dočasné prímerie, ktoré ukrajinský prezident Petro Porošenko predĺžil v piatok o ďalšie tri dni v záujme upokojenia situácie na východe Ukrajiny. Prímerie, ktoré celkovo trvá už od minulého pondelka, bolo sporadicky porušované, k väčším ozbrojeným stretom ale nedošlo.

Večer tiež vyprší ultimátum, ktoré dali lídri EÚ dali separatistom a Rusku na dohodnutie a prijatie konkrétnych krokov na zastavenie násilia. Rusko by totiž podľa EÚ malo "aktívne využiť svoj vplyv na ilegálne ozbrojené skupiny a zastaviť prílev zbraní a militantov cez hranicu" s Ukrajinou. V opačnom prípade EÚ hrozí prijatím prísnejších sankcií voči Moskve

Porošenko absolvoval v nedeľu spoločný telefonický rozhovor o bezpečnostnej situácii na východe Ukrajiny s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a lídrom Ruska Vladimirom Putinom.

Lídri vo vyše dvojhodinovom telefonáte zdôraznili potrebu prijatia ďalších konkrétnych krokov na upokojenie ukrajinskej krízy ako aj potrebu predĺženia prímeria a postupnej implementácie Porošenkovho mierového plánu. Lídri sa majú pred ukončením prímeria telefonicky spojiť ešte raz v pondelok.

Lídri EÚ na summite v Bruseli v piatok vyzvali zainteresované strany, aby dohodli mechanizmus na kontrolu trvalého prímeria na východe krajiny. Proruskí povstalci majú podľa únie prepustiť všetkých rukojemníkov vrátane unesených členov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých poslednú skupinu prepustili v sobotu večer.

EÚ tiež žiada, aby bola ukrajinským úradom odovzdaná kontrola nad troma hlavnými hraničnými priechodmi medzi Ukrajinou a Ruskom. Poslednou požiadavkou je začatie celonárodného dialógu o podmienkach mierového plánu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu