Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Udalosti na Ukrajine sú skoncentrovaním politiky zdržiavania Ruska, tvrdí Putin

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že Západom vyprovokované udalosti na Ukrajine sú skoncentrovaným vyjadrením politiky zdržiavania Ruska a pokusom vytvoriť v blízkosti jeho hraníc ohnisko napätia.

V prejave k veľvyslancom a stálym predstaviteľom Ruskej federácie v zahraničí Putin vyjadril ľútosť, že táto politika voči Rusku pretrváva aj po skončení studenej vojny. 

Hlavnou témou Putinovho stretnutia so špičkovými ruskými diplomatmi bola ochrana záujmov Ruska a posilnenie základov medzinárodných vzťahov, informovala agentúra RIA Novosti.

Ruský prezident dodal, že Rusko s poľutovaním sleduje nárast počtu ľudí, ktorých nestabilná situácia na východe Ukrajiny vyhnala z domovov a hľadajú útočisko v Rusku. Prisľúbil, že Rusko poskytne pomoc každému, kto ju potrebuje.      

V európskom priestore podľa neho treba dosiahnuť, aby nedochádzalo k protiústavným prevratom, zasahovaniu do vnútorných záležitostí suverénnych štátov, vydieraniu a vyhrážaniu sa v medzinárodných vzťahoch, taktiež treba zabrániť podpore radikálov a nacionalistov.  

Putin v prejave vyzval zbaviť sa ambícií a snáh vytvoriť akési "svetové kasárne", rozdeľovať do "škatuliek", vnucovať rovnaké pravidlá fungovania spoločnosti. Apeloval, aby sa vzťahy medzi štátmi začali budovať na báze rovnoprávnosti, vzájomnej úcty a rešpektovania záujmov. 

Ruský prezident uviedol, že Rusko nechce prerušiť vzťahy s USA a je pripravené na spoluprácu so zvyškom sveta: jednotlivými štátmi a organizáciami, ale v prvom rade s EÚ.

Snahy kyjevskej vlády dosiahnuť zníženie cien za plyn označil Putin za vydieranie, keďže žiadajú "ničím neohraničenú cenu".

Zdôraznil, že Rusko sa vždy tešilo povesti spoľahlivého dodávateľa energonosičov a investovalo do infraštruktúry. Pripomenul, že spolu so západnými partnermi investovalo do výstavby plynovodu Severný prúd. Dodal, že "bez ohľadu na problémy, bude pokračovať vo výstavbe Južného prúdu". 

Putin: Zodpovednosť za násilie na Ukrajine nesie Porošenko!

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že Rusku a Európskej únii sa nepodarilo presvedčiť ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, že cesta k mieru nevedie cez vojnu. Dodal, že Porošenko tým na seba zobral politickú a vojenskú zodpovednosť, informovala agentúra ITAR-TASS.

Na schôdzke veľvyslancov a stálych predstaviteľov Ruskej federácie v zahraničí Putin vyhlásil, že Rusko bude aj naďalej "energicky brániť" práva ruských krajanov v zahraničí.

Na margo udalostí na Kryme, ktorý sa v marci stal súčasťou Ruskej federácie, Putin povedal, že Rusko nemohlo nechať jeho obyvateľov napospas militantne naladeným nacionalistom a radikálom. Rusko rovnako nemohlo pripustiť, aby do Sevastopolu, ktorý je sídlom ruskej Čiernomorskej flotily, vstúpili vojská NATO, čím by sa "zásadne zmenila rovnováha síl v oblasti Čierneho mora".

Vo svojom príhovore Putin vyslovil predpoklad, že Európa sa stala "rukojemníkom krátkozrakých zideologizovaných prístupov" a "chcú ju zneužiť v záujem dosiahnutia niečích záujmov". Toto podľa neho chápe už väčšina európskych politikov a podnikateľov. 

Putin zdôraznil, že Európa potrebuje ochranu, aby sa nenakazila "líbyjskou, sýrskou, irackou a ukrajinskou krízou". 

V súvislosti s incidentmi na Ukrajine, ktorých obeťami sú novinári, Putin vyhlásil, že tam dochádza "k (ich) cielenej likvidácii". Porošenkovi zdôraznil, že je to neprípustné, dodal ruský prezident.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu