Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EÚ zatiaľ nerozhodla o ďalších sankciách voči Rusku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia zatiaľ nie je pripravená uvaliť na Rusko ďalšie sankcie, informovali dnes podľa agentúry Reuters diplomati EÚ.

Podľa agentúry DPA Európska únia pripravuje nové sankcie ako reakciu na najnovší vývoj na Ukrajine. Nemenovaný diplomatický zdroj pre DPA uviedol, že po dnešnom rokovaní, na ktorom sa posudzovala situácia na Ukrajine, sa veľvyslanci členských krajín EÚ zídu opäť "v najbližších dňoch". Podľa agentúry ITAR-TASS sa takéto zasadnutie uskutoční začiatkom budúceho týždňa.

Detaily o tom, aké sankcie by mohli byť voči Rusku prijaté, podľa DPA nie sú známe. ITAR-TASS s odvolaním sa na diplomatický zdroj informovala, že o sankciách nebolo rozhodnuté, lebo Rusko podniklo celý rad opatrení v záujme deeskalácie konfliktu na východe Ukrajiny, vrátane pomoci pri sprostredkovaní oslobodenia zajatých pozorovateľov OBSE, ako účasti na rokovaniach o urovnaní krízy.

Ukrajinské vládne sily dnes ráno obnovili aktívnu fázu protiteroristickej operácie (ATO) na východe územia štátu útokom na "bašty teroristov a (ich) kontrolné stanovištia". 

Predchádzalo tomu oznámenia rozhodnutia ukrajinského prezidenta Petra Porošenka o ukončení platnosti režimu prímeria. Porošenko súčasne vyjadril pripravenosť obnoviť ho v prípade, že obe strany budú plniť jeho mierový plán.

Podľa najnovších správ v centre Donecka dnes vypukla prestrelka medzi vládnymi silami a proruskými ozbrojencami, ktorí sa zrejme pokúšajú získať kontrolu nad sídlom regionálneho velenia polície.    

Ostreľovanie hlásili dnes okrem Donecka i z miest Snižne, Kramatorsk, Horlivka a ďalších, informovala agentúra RIA Novosti. Agentúra UNIAN uviedla, že ostreľovanie v Kramatorsku si vyžiadalo životy štyroch civilistov a piatich zranených - cestujúcich mikrobusu, ktorý sa dostal do zóny bojov.

Podľa vyjadrenia lídra proruských separatistov v Donecku Miroslava Rudenka pre agentúru Interfax, bojuje sa aj v dedine Karlivka neďaleko Kramatorska, ako aj v oblasti letiska v Donecku.

Masívne ostreľovanie hlási agentúra ITAR-TASS aj zo Slovjanska, kde podľa všetkého došlo aj k obetiam na životoch z radov civilného obyvateľstva.

Ukrajinské a ruské médiá informovali, že obeťou únosu sa stala novinárka a kameraman ukrajinskej televízie Hromadske TV. Okrem toho dnes zranenia utrpel spravodajca a kameraman ruskej televízie REN TV, keď v ich tesnej blízkosti vybuchol granát vypálený podľa všetkého z húfnice. Incident sa odohral neďaleko dediny Izvarino v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Prezident Porošenko v súvislosti s týmito incidentmi vyzval na prijatie opatrení na ochranu novinárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu