Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Opätovné zvýšenie počtu ruských vojakov pri hranici s Ukrajinou znepokojuje USA

Ruskí vojaci
Ruskí vojaci

WASHINGTON - Zvýšenie počtu ruských vojakov v oblasti ukrajinskej hranice a vytvorenie obranných "kordónov" ruskými úradmi sú kroky, ktoré spôsobujú znepokojenie, uviedol dnes americký Biely dom.

Objavuje sa rastúce množstvo dôkazov ukazujúcich hromadenie ruských vojenských jednotiek na hranici s Ukrajinou, uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest. "Nebudeme akceptovať žiadne použitie ruských vojenských síl vo východnej Ukrajine pod žiadnou zámienkou," citovala ho agentúra Reuters.

Ministerstvo zahraničných vecí USA medzitým oznámilo, že má informácie, podľa ktorých Rusko zhromaždilo tanky a delostrelectvo, ktoré môže čoskoro poskytnúť separatistickým bojovníkom na Ukrajine.

Po štvrtkovom oznámení NATO, že Rusko vyslalo k hranici s Ukrajinou ďalších najmenej niekoľko tisíc vojakov, hovorkyňa amerického ministerstva Jen Psakiová dnes uviedla, že aj USA majú vlastné informácie o opätovnom umiestnení ruských jednotiek pri hranici.

"Máme informácie, že ďalšie tanky boli pripravené na odchod," povedala Psakiová. "Máme tiež informácie, že Rusko zhromaždilo v areáli na juhozápade Ruska delá vrátane takých, aké využívajú ukrajinské sily, avšak už nie sú v aktívnych silách Ruska," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu