Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Putin uviedol jednotky na Urale do plnej bojovej pohotovosti

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu nariadil vojenským zložkám v centrálnej časti krajiny uvedenie do "plnej bojovej pohotovosti". Urobil tak deň po tom, ako ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil týždňové prímerie vo východných oblastiach krajiny, kde armáda zasahuje proti proruským povstalcom. Severoatlantická aliancia ešte začiatkom týždňa informovala, že Rusko opäť zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť na hranici s Ukrajinou.

Vojenská pohotovosť ruskej armády sa týka jednotiek pôsobiacich v okolí Uralu, teda regiónu v pomerne veľkej vzdialenosti od západnej hranice Ruska s Ukrajinou. Ruská armáda má zostať v pohotovosti až do budúcej soboty, informoval minister obrany Sergej Šojgu. 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok vyhlásil týždňové prímerie s povstalcami, ktoré potrvá do 27. júna. Vládne sily budú v tomto období začínať paľbu iba v prípadoch, keď na nich zaútočia separatisti. Opatrenie má umožniť "teroristom zložiť zbrane", avšak tí, čo to neurobia, budú "odstránení". 

Samotný Porošenko predtým vyhlásil, že vyhlásením prímeria odštartuje plnenie 14-bodového plánu, ktorý by mal priniesť mier do nepokojných oblastí na východe Ukrajiny, kde vládne sily bojujú proti separatistom už od apríla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu