Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Porošenko nariadil týždňové jednostranné prímerie: Začalo platiť vo štvrtok o 21.00

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Prezidentský dekrét, ktorým hlava ukrajinského štátu, prezident Petro Porošenko nariadil jednostranné prímerie na východe Ukrajiny od dneška 21.00 h SELČ do 27. júna 10.00 h, zverejnili vo štvrtok večer v hlavnom meste krajiny Kyjeve.

Najvyšší ukrajinský predstaviteľ dnes v "maskáčoch" navštívil východ krajiny sužovaný bojmi medzi príslušníkmi ukrajinskej armády a proruskými separatistami.

"Naším cieľom nie je vojna, naším cieľom je mier," zdôraznil Porošenko, ktorý pripravil 14-bodový mierový plán.

Podľa neho by separatisti mali uvoľniť obsadené objekty vo východoukrajinských mestách, vrátane budov, z ktorých vysielajú ukrajinské rozhlasové stanice a televízne kanály a prepustiť všetky zadržiavané osoby.

Plán obsahuje i návrh na vytvorenie bezpečnostného koridoru do Ruska, ktorým budú môcť odísť povstalci a dobrovoľní ruskí bojovníci pod podmienkou, že zložia zbrane, ďalej ráta s vytvorením desať kilometrov širokej "nárazníkovej zóny" popri 1900 kilometrov dlhej hranici.

Jednostranné prímerie slúži na to, aby "teroristi mohli zložiť svoje zbrane". Tí, ktorí to neurobia, budú zničení, uviedlo už skôr ukrajinské ministerstvo vnútra. V čase prímeria ukrajinské ozbrojené sily použijú zbrane len na obranu v prípade útoku zo strany separatistov.

Súčasťou mierového plánu je aj avizovaná "decentralizácia" moci a plné právo na používanie ruského jazyka. Ukrajinský prezident je stúpencom predčasných parlamentných i komunálnych volieb v krajine.

Infraštruktúra, ktorá bojmi výrazne utrpela, by mala byť obnovená prostredníctvom hospodárskeho programu. Porošenko však prisľúbil aj obnovu bytových domov a nové byty, píše tlačová agentúra DPA. K zachovaniu pracovných miest, prípadne vytváraniu nových by mal prispieť aj fond zamestnanosti o objeme 1,5 miliardy eur, plánovaný v spolupráci s Európskou úniou.

Porošenko je pripravený dobrovoľne rezignovať na vymenovanie šéfov jednotlivých správnych celkov. Navyše by 25 percent dane zo zisku malo zostať v regiónoch. Na ťažobnú oblasť Donbas čaká program reštrukturalizácie a modernizácia.

Niektorí experti však napriek Porošenkovej ústretovosti a snahe o deeskaláciu situácie majú pochybnosti o efektívnosti jeho mierového plánu a rátajú s pokračovaním bojov, ktoré by naznačovali aj prvé reakcie ozbrojencov z východoukrajinských oblastí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu