Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Aktivisti z Majdanu odmietajú rozobrať barikády, v Donecku ďalších šesť mŕtvych

Vitalij Kličko
Vitalij Kličko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Skupina si 30 ľudí dnes na kyjevskom bulvári Kreščatyk podpálila dve kopy pneumatík. Stalo sa tak na protest proti výrokom predpokladaného nového primátora Kyjeva Vitalija Klička, ktorý sa tento týždeň vyjadril, že barikády v centre Kyjeva splnili svoju funkciu a treba ich rozobrať. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Okrem toho Kličko v utorok zavítal do budovy radnice, ktorú ešte stále okupujú príslušníci domobrany, a požiadal ich, aby priestory opustili. Rozobratie barikád žiadal Kličko aj od obyvateľov stanového tábora na Námestí nezávislosti.

Ľudia, ktorí okupujú radnicu, prisľúbili, že priestory uvoľnia v deň Kličkovej inaugurácie. Stanový tábor z tzv. Majdanu chcú jeho obyvatelia rozobrať do inaugurácie prezidenta, ktorá sa má uskutočniť 7. júna. Predčasné prezidentské voľby, ktoré sa konali minulú nedeľu, vyhral podľa zatiaľ neoficiálnych informácií Petro Porošenko, ktorý získal 54,7 percenta hlasov.     

Agentúra UNIAN spresnila, že dnes ráno na Majdan dorazili zamestnanci komunálnych služieb mesta s technikou a začali barikády odpratávať, pričom vznikol konflikt s obyvateľmi tábora, ktorí podpálili  pneumatiky a spočiatku ani nedovolili hasičom, aby oheň zlikvidovali. Tvrdili, že ak oheň uhasia, povolajú posily a "bude tretí Majdan".

Vyhlásili pátranie po exministrovi Okeksandrovi Klymenkovi

Ukrajinské úrady vydali zatykač a vyhlásili pátranie po jednom z niekdajších ekonomických ministrov krajiny Oleksandrovi Klymenkovi, ktorý sa z hľadáčika ukrajinskej justície stratil ešte vo februári, medzi prvými prominentnmi bývalého režimu prezidenta Viktora Janukovyča.

Informáciu priniesla dnes tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na rezort vnútra v Kyjeve a Generálnu prokuratúru Ukrajiny. Klymenko je podľa rovnakého zdroja podozrivý z trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Nezákonná činnosť niektorých podnikov a samotného Klymenka spôsobila štátnej pokladnici podľa generálnej prokuratúry škody vo výške šiestich miliárd hrivien.

Mužov podozrivých z prípravy teroristických akcií zadržali v Odese

Príslušníci Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) zadržali v Odese dvoch ľudí, ktorí pripravovali teroristické akcie v meste a fyzickú likvidáciu poslanca miestneho zastupiteľstva Oleksija Hončarenka.

Plány dvojice, ktorá sa chystala uniesť aj dvoch známych aktivistov Euromajdanu, vyšli nazmar, pretože ich realizáciu prekazili operatívci z SBU.

O špeciálnej akcii SBU, pri ktorej 28. mája zadržali oboch podozrivých, informovalo dnes internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda s odvolaním sa na samotného poslanca.

V prenajatom byte dvojice, v ktorom došlo k zadržaniu dvojice, našli bezpečnostné zložky viacero strelných zbraní, vrátane pištole českej proveniencie ČZ 75.

V Donecku ďalších šesť mŕtvych

Líder proruských povstalcov na východe Ukrajiny Denis Pušilin v sobotu potvrdil úmrtie ďalších šiestich svojich spolubojovníkov, ktorí sa podľa jeho slov snažili pozbierať mŕtve telá svojich kolegov zabitých počas tohtotýždňovej ofenzívy vládnych síl na letisku v meste Doneck. V meste sa v sobotu na Leninovom námestí konala aj demonštrácia stoviek ľudí, ktorí skandovali proruské heslá na podporu samozvanej Doneckej republiky. Ďalej od centra vznikli cez noc nové barikády. Jedna z nich aj pri rozľahlej rezidencii miliardára a najbohatšieho Ukrajinca Rinata Achmetova a druhá v okolí ústredia proruských ozbrojených síl.

Ukrajinská armáda ešte v utorok uskutočnila v Donecku rozsiahly zásah proti separatistom, ktorý si vyžiadal až 50 obetí. Ozbrojenci tam obsadili miestne letisko, armáda riadená Kyjevom ho však neskôr získala späť. Nálety proti povstalcom v rámci pokračujúcej "protiteroristickej" operácie nasledovali deň po voľbách nového ukrajinského prezidenta, ktoré separatisti na väčšine územia Doneckej oblasti blokovali. Ruskej vláde sa nepáči prebiehajúca vojenská ofenzíva a vo štvrtok opäť vyzvala na jej zastavenie. Novozvolený prezident Petro Porošenko však po zvolení za hlavu štátu vyhlásil, že „protiteroristická operácia“ bude pokračovať ešte intenzívnejšie.

OBSE je zatiaľ bez kontaku so zadržiavanými pozorovateľmi na Ukrajine

Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa zatiaľ nepodarilo obnoviť so skupinou štyroch pozorovateľov, ktorí zmizli v okolí Slovjansku ešte v pondelok, ani ich štyrmi kolegami, ktorí sa vo štvrtok, keď zmizli,  nachádzali v okolí Luhansku.

Členov oboch skupín zajali separatisti na východe Ukrajiny a vnímajú ich ako rukojemníkov, vyplýva z dnešnej informácie paneurópskej organizácie.

Podľa slov jedného z lídrov separatistov Vladimira Rogova sú štyria v pondelok zadržaní vojenskí pozorovatelia OBSE, občania Dánska, Estónska, Švajčiarska a Turecka, podozriví zo špionáže. Misia OBSE však má od separatistov pravidelné správy o tom, že sú v poriadku.

Iné zdroje separatistov naznačili dnes aj možnosť výmeny rukojemníkov za zadržiavaných kolegov. Je to však iba jedna z diskutovaných možností, rozhodnutie vo veci ešte nepadlo.

Ruská strana rokuje podľa vlastných informácií so separatistami o prepustení zadržiavaných pozorovateľov. Zatiaľ však tieto rozhovory nemajú konkrétny výsledok.

Návrh Wolfganga Ischingera, moderátora tzv. okrúhlych stolov OBSE, ktorý pre rozhlasovú stanicu ZDF tento týždeň uviedol, že monitorovaciu misiu OBSE by mohli z Ukrajiny stiahnuť kvôli obavám o životy jej členov, dnes Moskva prostredníctvom rezortu zahraničných vecí kritizovala.

Podľa jeho názoru je v čase, keď kyjevské vedenie zintenzívnilo tzv. trestnú operáciu na východe krajiny, nevyhnutné, aby sa aktivizovala činnosť medzinárodných pozorovateľov a ich kontakty  so silami, ktoré kontrolujú situáciu "na miestach", čo misii OBSE podľa Moskvy "priamo vyplýva z mandátu".

Rusko sa dnes ohradilo aj proti obvineniu, že nedostatočne kontroluje svoje hranice s Ukrajinou a odmietlo i úvahy o "medzinárodnom dohľade" nad rusko-ukrajinským dialógom.

Moskva považuje za dôležité pokračovať v praxi okrúhlych stolom národnej jednoty s cieľom upokojiť situáciu na Ukrajine za pomoci vplyvných ľudí z regiónov, vypracovať nový právny rámec štátotvorného usporiadania Ukrajiny, spravodlivo rozdeliť právomoci medzi centrálnu vládu a regióny a garantovať všetkým občanom ich základné práva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu