Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pri Slovjansku zomrel taliansky novinár: Andy Rocchelli sa stal obeťou mínometnej paľby

Andy Rocchelli Zobraziť galériu (2)
Andy Rocchelli (Zdroj: YouTube)

KYJEV - Obeťou mínometnej paľby v dedine Andrijivka neďaleko Slovjanska v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny sa v sobotu stal taliansky novinár Andy Rocchelli a jeho ruský tlmočník Andrej Mironov.

S odvolaním sa na správu, ktorú vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky zverejnilo v sieti Twitter, o tom dnes informovala agentúra Ukrinform.

Pri prestrelke, do ktorej sa dostalo auto s novinármi, bol zranený aj francúzsky novinár a vojnový reportér William Roguelon, ktorého po útoku previezli do nemocnice. Jeho zranenie nebolo vážne a nemocnicu už medzičasom opustil. 

Roguelon v rozhovore pre francúzske médiá potvrdil, že utrpel zranenie a dodal, že jeho kolegovia po útoku "zostali ležať bez pohybu". Dodal, že mínometný útok vychádzal z pozícií ukrajinských vládnych síl.

Talianska tlačová agentúra ANSA pripustila, že Rocchelli mohol byť na východnej Ukrajine ťažko zranený alebo prišiel o život.

Okolie Slovjanska je od piatkového večera dejiskom pomerne prudkých zrážok medzi vládnymi silami a separatistami.

Pri Slovjansku zomrel taliansky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Zaobchádzanie s novinármi, ktorí pracujú v Ukrajine, ich ohrozovanie a prekážky v práci odsúdil celý rad ľudskoprávnych organizácií, vrátane Výboru na ochranu novinárov, ktorý vyzval kyjevské vedenie, aby prestalo prirovnávať tvorbu spravodajstva o udalostiach na východe Ukrajiny s terorizmom.

V čase, keď sa na Ukrajine schyľovalo k dnešným predčasným prezidentským voľbám, ukrajinské úrady bez vysvetlenia odmietli povoliť vstup na svoje územie niekoľkým akreditovaným ruským novinárom, vrátane arabského a španielskeho štábu televízie Russia Today.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) nedávno kritizovala, že novinárom na Ukrajine je "sústavne odmietaný prístup k informáciám, často s použitím sily".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu