Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prieskum na Ukrajine: Čokoládový kráľ Porošenko by vo voľbách drvivo zvíťazil

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV- "Čokoládový kráľ" Petro Porošenko pravdepodobne zvíťazí už v prvom kole ukrajinských prezidentských volieb vypísaných na 25. mája. Vyplýva to z dnes zverejneného prieskumu verejnej mienky z dielne Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie (KMIS).

Porošenko, ktorý podľa agentúry Reuters podporil "proeurópske povstanie", by mohol získať 54,7 percenta hlasov - teda absolútnu väčšinu, ukázal prieskum. Bývalá premiérka Julija Tymošenková by získala 9,6 percenta hlasov. Ešte v apríli jej prieskum prisudzoval 14 percent.

Prieskum sa konal medzi 29. aprílom a 11. májom na vzorke 2022 obyvateľov. Dočasná vláda v Kyjeve dúfa, že voľby prinesú politickú stabilitu po piatich mesiacoch politických otrasov, počas ktorých došlo k pripojeniu Krymu k Rusku a začala sa rebélia proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Porošenko, ktorý vlastní niekoľko tovární na výrobu cukroviniek, sľúbil, že v prípade zvolenia bude jeho prioritou obnovenie zákona a poriadku. Porošenko v minulosti pôsobil ako minister zahraničných vecí a hospodárstva, a to aj počas vlády zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu