Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Porošenkova popularita stúpa: Prieskum mu sľubuje víťazstvo v prvom kole

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Horúci favorit ukrajinských prezidentských volieb, "čokoládový kráľ" Petro Porošenko je na ceste k víťazstvu už v prvom kole hlasovania, ktoré sa bude konať v nedeľu. Vyplýva to z dnes zverejnených výsledkov prieskumu, ktorý podobne ako predchádzajúci prieskum naznačuje, že Porošenko získa absolútnu väčšinu hlasov.

Agentúra Reuters uviedla, že Porošenko podľa nového prieskumu získa najmenej 53,2 percenta odovzdaných hlasov. Jeho najväčšia konkurentka, bývalá premiérka a líderka strany Vlasť Julija Tymošenková za ním výrazne zaostáva so ziskom 10,1 percenta hlasov. Tretie miesto v prieskume obsadil bankár Serhij Tihipko, ktorého by volilo 8,8 percenta opýtaných. Tihipko má najväčšiu podporu na ruskojazyčnom východe Ukrajiny, kde hrozí narušovanie volieb zo strany separatistov.

V prieskume odpovedalo 6200 respondentov. Spoločne ho v dňoch 8.-13. mája uskutočnili tri agentúry, napísal Reuters.

Ak by žiaden z prezidentských kandidátov v prvom kole hlasovania nezískal vyše 50 percent hlasov, uskutočnilo by sa 15. júna druhé kolo volieb, v ktorom by sa rozhodlo medzi dvoma vedúcimi kandidátmi.

Oligarcha Porošenko má 48 rokov, jeho majetok má podľa odhadov hodnotu asi dve miliardy dolárov. Získal ho aj vďaka podnikaniu v Rusku, kde má jeho čokoládové impérium Roshen viaceré výrobné závody. Spory medzi Ukrajinou a Ruskom zasiahli však aj jeho firmu, keď ruské úrady v apríli zavreli jeho čokoládovňu v Lipecku. Miestni tvrdia, že sa tak stalo nielen pre krízu na Ukrajine, ale najmä pre jej majiteľa. Porošenko je totiž vnímaný ako jeden z finančných podporovateľov tzv. oranžovej revolúcie z roku 2004 i nedávnych protivládnych protestov.

Voličom sľubuje, že jeho prioritou bude obnovenie zákona a poriadku v krajine, ak sa stane prezidentom. V minulosti zastával funkcie ministrov zahraničných vecí a hospodárstva, a to aj vo vláde zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.

Nový prezident bude zvolený na päť rokov. Právo voliť má približne 36 miliónov občanov. Ukrajinská Ústredná volebná komisia zaregistrovala do prezidentských volieb spolu 23 kandidátov, dvaja sa medzičasom kandidatúry vzdali. Ďalší traja tak urobili po termíne (po 1. máji), takže oficiálne sú naďalej kandidátmi a ich mená budú aj na hlasovacích lístkoch.

Paralelne s prvým kolom prezidentských volieb sa 25. mája v 27 mestách Ukrajiny, vrátane Kyjeva a Odesy, uskutočnia voľby starostov. V Kyjeve má veľkú šancu na víťazstvo líder strany UDAR Vitalij Kličko, jeden z vodcov nedávnych protivládnych nepokojov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu