Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Správa OBSE ignoruje vzostup neonacistických nálad na Ukrajine, tvrdí Dolgov

Konstantin Dolgov
Konstantin Dolgov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Správa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) o Ukrajine ignoruje porušovanie ľudských práv vládou v Kyjeve, ako aj vzostup neonacistických a xenofóbnych nálad v ukrajinskej spoločnosti, uviedol dnes popredný ruský diplomat Konstantin Dolgov.

"Ignoruje fakty očividného porušovania základných ľudských práv - ako je právo slobodne vyjadrovať svoje názory - de facto zo strany úradov v Kyjeve s podporou Západu. Taktiež chýba informácia o vzostupe neonacistických, xenofóbnych, ultranacionalistických a antisemitských nálad na Ukrajine," citovala agentúra RIA Novosti Dolgova, splnomocnenca ruského ministerstva zahraničných vecí pre ľudské práva, demokraciu a zákonnosť.

Podľa Dolgova sa správa OBSE nezmienila ani o "deštruktívnej úlohe aktivistov z Majdanu", ktorých násilné akcie proti príslušníkom bezpečnostných síl viedli k štátnemu prevratu a nástupu neonacistov a ultranacionalistov k moci.

"OBSE taktiež prejavila malý záujem o trestnú operáciu proti obyvateľom juhovýchodu," pokračoval diplomat. Doplnil, že autori správy namiesto toho poukázali na údajné porušovanie ľudských práv v ruskej Krymskej republike a v juhovýchodných oblastiach Ukrajiny, pričom nepredložili žiadny dôkaz.

"Vyzývame vedenie OBSE a jej špeciálnu misiu na Ukrajine, aby poskytli plné a komplexné zhodnotenie katastrofálnej situácie v oblasti ľudských práv v tejto krajine," dodal Dolgov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu