Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusi prestávajú cestovať do Prahy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Udalosti na Ukrajine ovplyvnili aj turizmus v českej metropole Praha - tradične najnavštevovanejšej oblasti Česka. Za prvé tri mesiace prišiel približne milión turistov, teda o štyri percentá menej než vlani. Neprichádzajú ani Ukrajinci, Rusi rušia rezervácie - čísla vylepšujú len turisti z Južnej Kórey. Napísal to dnes spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na údaje Českého štatistického úradu.

Pokles záujmu turistov v prvom štvrťroku ide na vrub domácich návštevníkov, ich úbytok je 10,6 percenta. Hlavné mesto trpí aj klesajúcim záujmom ruských turistov, ktorých bude podľa odhadov ešte ubúdať.

"Turistov z Ruskej federácie prišlo podľa štatistík len o 5000 osôb viac pri medziročnom porovnaní. Kým v prvom štvrťroku 2013 bol nárast príjazdov z Ruska vyše 13 percent, tento rok sú to už iba tri percentá. Toto spomalenie je spôsobené niekoľkými faktormi," vysvetľuje tajomníčka Asociácie českých cestovných kancelárií a agentúr (AČCKA) Kateřina Petříčková.

Podľa nej sa Rusi obávajú vyostrenej vnútropolitickej situácie a otvorených nepokojov, ktoré by mohli ešte kulminovať, a preto radšej necestujú do zahraničia. Rusi majú menší záujem o cesty do Európy aj kvôli kritike českých a európskych politikov a stupňovaniu sankcií voči Rusku zo strany USA aj EÚ. Ďalším dôvodom je takisto znehodnocovanie rubľa voči euru, ktoré spôsobuje zdraženie zájazdov do Európy až o desať percent, čo môže byť pre mnohých obyvateľov Ruska zásadné.

Počet rezervácií v Česku zo strany Rusov je od apríla tohto roka nižší o 20 percent. Niektoré incomingové cestovné agentúry zaregistrovali pokles rezervácií Ukrajincov na budúce týždne a mesiace dokonca až o 90 percent. Zato však významne narástol počet turistov z Južnej Kórey - o 43 percent.

Druhou najviac navštevovanou lokalitou v ČR je po Prahe Královohradecký kraj, ktorý v prvom štvrťroku privítal aj napriek zlým snehovým podmienkam 250.000 ľudí, ako informovali Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu