Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Praha evakuovala konzulát v Donecku, otvára iný

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Vojenské operácie na východe Ukrajiny si vynútili zatvorenie dôležitého českého konzulátu vo východoukrajinskej metropole Doneck. Generálny konzul Ondřej Morávek vo štvrtok odletí českým špeciálom spolu s ministrom zahraničia Lubomírom Zaorálkom do Prahy.

Česko sa však z východnej Ukrajiny úplne nesťahuje. Len 200 kilometrov od Doněcka, kde po Čechoch zatvorilo svoj generálny konzulát aj Poľsko, otvorila Česká republika vo štvrtok honorárny konzulát v Dnepropetrovsku, informuje portál iDNES.cz.

Dnepropetrovsk je s viac než miliónom obyvateľov tretím najväčším mestom na Ukrajine a rovnako dôležitým, možno ešte dôležitejším priemyselným centrom než Doneck. Situácia v mestách sa však značne líši.

V Dnepropetrovsku je pokoj, za čo mesto vďačí oligarchovi a miestnemu gubernátorovi Ihorovi Kolomojskému, ktorý investoval mnoho miliónov eur z vlastných peňazí do znovuvybudovania ukrajinských ozbrojených síl vrátane bezpečnostných jednotiek pôsobiacich priamo v Dnepropetrovskej oblasti. Česko má na Ukrajine okrem veľvyslanectva v Kyjeve ešte konzuláty v Ľvove a Charkove.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu