Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Maďarič je pripravený prijať zodpovednosť za porážku Fica

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Robert Fico a jeho vláda v prezidentských voľbách obhájili súčasné postavenie na politickej scéne. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol podpredseda tejto stany a zároveň i vlády Marek Maďarič.

Maďarič odmietol úvahy o tom, že by výrazná prehra premiéra voči Andrejovi Kiskovi mala mať dopad na kabinet. Pripustil jeho rekonštrukciu, avšak nie ako dôsledok volebnej porážky Fica.
      
"Ak by v budúcnosti došlo k zmenám vo vláde, tým motívom určite nebudú prezidentské voľby, ale to, že sa v polke času môže zhodnotiť, aj premiér sa môže pozrieť na jednotlivé rezorty nejakou optikou, to môže byť, ale to nebude súvisieť s prezidentskými voľbami,"
povedal.
      
Maďarič pripomenul, že volebný výsledok zodpovedá súčasným preferenciám strany Smer-SD, a tiež korešponduje s tým, aký počet voličov osobne preferoval Fica v parlamentných voľbách 2012. Zároveň je presvedčený, že "zaujímavý" počet voličov ostal v sobotu (29. 3.) doma, lebo chce vidieť Fica naďalej na čele vlády.
      
Otázka vyvodzovania zodpovednosti by podľa Maďariča mala smerovať skôr na neho samotného, pretože bol šéfom volebného tímu Fica, a tým pádom "nesie veľkú zodpovednosť za volebný výsledok".
      
"Tam by som skôr očakával nejakú diskusiu dovnútra. Keby som takej otázke čelil, tak sa k nej určite zásadne postavím,"
uviedol Maďarič.
      
Podpredseda vlády napokon povedal, že sa budú snažiť o štandardný vzťah s novým prezidentom. Upozornil na to, že zo strany Andreja Kisku zaznelo, že chce byť protiváhou vláde.
      
"Záleží na pánovi Kiskovi, akým obsahom naplní pojem protiváha vláde. On bude do určitej miery určovať vzťah medzi prezidentom a vládou," doplnil Maďarič.
      
Víťazom druhého kola prezidentských volieb je a novým slovenským prezidentom sa stane Andrej Kiska. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré dnes zverejnila Ústredná volebná komisia. V absolútnych číslach volilo A. Kisku 1.307.065 a R. Fica 893.841 obyvateľov. Volebná účasť dosiahla 50,48 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu