Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prezidentské voľby sa už začali: Kedy budeme poznať prvé čiastkové výsledky?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dnes o 7:00 sa začali štvrté priame voľby prezidenta Slovenskej republiky. Rozhodnúť o novej hlave štátu na najbližších päť rokov môže približne 4,3 milióna oprávnených voličov. Hlasovať sa dá do 22:00 v 5 958 volebných miestnostiach (okrskoch) na celom Slovensku.

Aj v obciach, v ktorých starosta rozhodne o skoršom otvorení volebných miestností, sa musí hlasovať do 22:00. V dnešnom 1. kole volieb prezidenta SR môže zo 14 kandidátov po prvýkrát hlavu štátu vyberať približne 336 500 mladých. Taký je podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR počet občanov Slovenskej republiky, ktorí v období od prezidentských volieb v roku 2009 dosiahli 18 rokov potrebných na účasť na hlasovaní. Z nich vôbec po prvý raz v živote môže svoje voličské právo využiť približne 18-tisíc prvovoličov, teda občania, ktorí od konania volieb do VÚC v novembri 2013 do volieb hlavy štátu dosiahli 18 rokov. Voliť prezidenta SR môže každý občan SR, ktorý do volieb dovŕšil 18 rokov a nachádza sa na území Slovenska. Zo zahraničia sa voliť nedá.

Prvé čiastkové výsledky hlasovania o budúcom prezidentovi z prvých okrskov by mohli byť známe približne pol až trištvrte hodiny po uzatvorení volebných miestností, teda dnes pred 23:00. Štatistický úrad priebežné výsledky z hlasovania zverejní na doménach http://volbysr.sk a http://www.statistics.sk. Postupne sa tu objavia údaje zo všetkých 5 958 volebných okrskov a 49 volebných obvodov. Definitívne výsledky publikuje ŠÚ SR na spomínaných webstránkach ihneď po ich schválení Ústrednou volebnou komisiou (ÚVK) v nedeľu 16. marca. Výsledky volieb sa podľa predsedníčky ŠÚ SR Ľudmily Benkovičovej dajú očakávať, keď budú zosumarizované a zachytené výsledky zo všetkých zápisníc. V predošlých voľbách prezidenta v roku 2009 posledná zápisnica okrskovej volebnej komisie prišla o 01:30, posledný volebný obvod bol bratislavský a výsledky tu boli známe o 02:18. 

Pokojný priebeh volieb, ochranu volebných miestností a sídiel volebných komisií zabezpečuje polícia. Osobitnú pozornosť venuje prípadom kupovania hlasov či iného ovplyvňovania voličov a marenia priebehu volieb. Ide o trestné činy, za ktoré hrozí väzenie. Polícia vyzvala občanov, aby svoje poznatky o činnostiach, ktoré môžu narušiť priebeh volieb, okamžite oznámili na najbližší útvar policajného zboru, prípadne na bezplatné telefónne číslo 158. 

Až do zatvorenia volebných miestností platí informačné moratórium. Moratórium znamená zákaz zverejňovať alebo vysielať v rozhlase, televízii a v hromadných informačných prostriedkoch informácie o kandidátoch v ich prospech alebo v neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom. Moratórium sa nevzťahuje na bilbordy vyvesené počas kampane, nové pribudnúť nemôžu. Posledné výsledky prieskumov verejnej mienky sa mohli zverejniť v stredu. Zákon zároveň zakazuje uverejňovať výsledky prieskumov hlasovania počas samotného hlasovania. Priebežné informácie o hlasovaní môže poskytnúť len ÚVK. Počas voľby zákon zakazuje v budovách, kde sú volebné miestnosti, a v ich bezprostrednom okolí presviedčanie za voľbu alebo proti voľbe niektorého z kandidátov. 

Rady a odpovede na otázky súvisiace s 1. kolom volieb prezidenta ponúka voličom volebná infolinka ministerstva vnútra na bratislavských telefónnych číslach: 02/ 4859 2312 a 02/ 4859 2313. Na otázky o právach a povinnostiach voličov ako aj na organizáciu volieb im odpovedia zamestnanci ministerstva aj dnes až do 22:00. Volebná infolinka je určená výhradne pre voličov a neposkytujú na nej informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám či obciam. 

Ak v dnešnom prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo bude o dva týždne, v sobotu 29. marca. O post hlavy štátu sa pôvodne uchádzalo rekordných 15 kandidátov.

Prvá priama voľba prezidenta sa konala v máji 1999 a občania si v nej zvolili Rudolfa Schustera. V druhej v apríli 2004 a tretej v apríli 2009 vyhral Ivan Gašparovič. Jeho funkčné obdobie sa končí 15. júna 2014, keď inaugurujú nového prezidenta. 

Moratórium platí až do zatvorenia volebných miestností

Až do zatvorenia volebných miestností do 22:00 platí volebné informačné moratórium. Moratórium znamená zákaz zverejňovať alebo vysielať v rozhlase, televízii a v hromadných informačných prostriedkoch informácie o kandidátoch v ich prospech alebo neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom. Posledné výsledky prieskumov verejnej mienky sa mohli zverejniť v stredu 12. marca. Zákon zároveň zakazuje uverejňovať výsledky prieskumov hlasovania v čase moratória.

Priebežné informácie o hlasovaní môže uverejňovať len Ústredná volebná komisia (ÚVK) pre voľbu prezidenta SR. Volebné komisie, členovia ich odborných (sumarizačných) útvarov a zapisovatelia smú poskytovať informácie o priebehu a čiastkových výsledkoch hlasovania až po podpísaní zápisnice. Počas voľby zákon zakazuje v budovách, kde sú volebné miestnosti, a v ich bezprostrednom okolí presviedčanie za voľbu alebo proti voľbe niektorého z kandidátov. 

Ako informovala zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová, ÚVK síce prijíma podnety na porušenie moratória, nemá však kompetenciu ich riešiť. Prípadné porušenie pravidiel vo vysielaní rádií a televízií treba adresovať Rade pre vysielanie a retransmisiu. Ak by išlo o závažné narušenia, môžu sa neúspešní kandidáti na prezidenta, ktorí si myslia, že takáto kampaň mala vplyv na výsledky volieb, obrátiť do 10 dní od vyhlásenia výsledkov hlasovania na Ústavný súd SR. 

Oficiálna volebná kampaň 14 kandidátov na post prezidenta SR sa podľa zákona začala 15 dní pred voľbou, teda 28. februára. Na stretnutia s voličmi, bilbordovú či letákovú kampaň, ale napríklad aj propagáciu na internete a vo vysielaní médií, mali čas do štvrtka 13. marca do 7:00. 

Počas hlasovania je za poriadok vo volebnej miestnosti zodpovedná príslušná okrsková volebná komisia. Ak niekto v budove, kde je volebná miestnosť, uvidí závažné porušenie poriadku, mal by sa obrátiť na okrskovú volebnú komisiu. Tá zváži, či osloví políciu. Políciu môže v prípade podozrenia z narušenia moratória a pokojného hlasovania kontaktovať podľa Chmelovej aj samotný občan. Polícia v okolí volebných miestností a sídiel volebných komisií posilnila hliadky. Osobitne sleduje prípady tzv. kupovania hlasov a preverí každý podnet od občanov. Polícia zároveň upozorňuje, že ten, kto bráni v ústavnom práve voliť svojho kandidáta vo voľbách, sa dopúšťa trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb, za čo hrozí väzenie na šesť mesiacov až tri roky. Za kupovanie hlasov, teda volebnú korupciu, hrozia až dva roky väzenia. Trestné stíhanie a ročné väzenie hrozí aj tomu, kto úplatok prijme pre seba alebo inú osobu, žiada alebo si úplatok dá sľúbiť. 

Ak v dnešnom prvom kole voľby prezidenta SR ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo sa bude konať o dva týždne, v sobotu 29. marca. V takom prípade sa kampaň začne okamžite po zverejnení výsledkov 1. kola a moratórium bude platiť od 27. marca od 7:00. V 2. kole voľby budú o prezidentské kreslo bojovať dvaja kandidáti, ktorí získajú najväčší počet platných hlasov 1. kole. Nového prezidenta slávnostne inaugurujú 15. júna. Voliť prezidenta môžu v marcových voľbách všetci občania Slovenskej republiky, ktorí majú najmenej 18 rokov a zdržiavajú sa v deň volieb na území Slovenskej republiky. 

Na hlasovanie o prezidentovi treba preukaz totožnosti

Približne 4,3 milióna oprávnených voličov môže dnes do 22:00 v 5 958 volebných miestnostiach (okrskoch) rozhodnúť o novej hlave štátu. Voliť prezidenta Slovenskej republiky môže každý občan SR, ktorý najneskôr dnes dovŕšil 18 rokov a nachádza sa na území Slovenska. Zo zahraničia sa voliť nedá. Na hlasovanie o budúcom prezidentovi treba preukaz totožnosti. V prípade voličov s trvalým pobytom na Slovensku je to občiansky preukaz. Občania SR, ktorí nemajú trvalé bydlisko na Slovensku, musia svoju totožnosť vo volebnej miestnosti preukázať pasom.

Občan SR, ktorý nemá trvalé bydlisko v SR, môže prísť do ktorejkoľvek volebnej miestnosti a hlasovať s platným cestovným pasom. Volebná komisia ho dopíše do zoznamu oprávnených voličov a do jeho pasu v časti poznámky vyznačí, že hlasoval. Uvedie tam číslo okrsku, v ktorom hlasoval, dátum a podpis predsedu a podpredsedu volebnej komisie. Zamedzí sa tým opakovanému hlasovaniu. 

Na hlasovanie mimo trvalého bydliska potrebujú voliči okrem preukazu totožnosti aj voličský preukaz pre 1. kolo volieb prezidenta SR. Voliča, ktorý príde do volebnej miestnosti s voličským preukazom, dopíše okrsková volebná komisia do zoznamu voličov a voličský preukaz mu zoberie a pripojí k zoznamu oprávnených voličov. Voličský preukaz je zvlášť pre 1. a zvlášť pre 2. kolo voľby. 

Všetci voliči s trvalým bydliskom na Slovensku potrebujú pri voľbe občiansky preukaz. Ak volič nemá žiaden preukaz totožnosti, môže ho vo voličskej miestnosti nahradiť svedectvo dvoch osôb známych volebnej komisii, ktoré dosvedčia, že ide o konkrétnu osobu. Aj takýto volič však musí byť zapísaný v zozname voličov. Potvrdiť totožnosť voliča bez občianskeho preukazu či pasu môžu aj členovia volebnej komisie, ak ho poznajú. 

Po preukázaní totožnosti a po zázname v zozname voličov dostane volič od okrskovej volebnej komisie prázdnu úradnú obálku so štátnym znakom SR a hlasovací lístok a odoberie sa do priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov, za plentu. Za plentou označí volič na hlasovacom lístku kandidáta, za ktorého hlasuje. Svojmu kandidátovi dá hlas tak, že urobí značku "X" v rámčeku pred priezviskom kandidáta. Po označení kandidáta vloží volič hlasovací lístok do obálky. Obálku následne vhodí do volebnej schránky, urny. 

Volič, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nemôže čítať alebo písať, má právo vziať so sebou za plentu iného voliča, aby podľa jeho pokynov upravil hlasovací lístok, vložil ho do obálky a tú vhodil do urny. Nesmú to však byť členovia okrskovej volebnej komisie. 

Voliť môžu aj chorí. Stačí, ak o to počas dňa požiadajú okrskovú volebnú komisiu a jej členovia prídu s prenosnou schránkou za nimi domov. Aj pri takomto hlasovaní sú členovia okrskovej volebnej komisie povinní zachovať tajnosť hlasovania. Požiadať o hlasovanie do prenosnej volebnej schránky sa dá aj telefonicky. Praktické však je obrátiť sa napríklad na suseda alebo člena rodiny, aby takúto požiadavku oznámil okrskovej komisii. Volí sa aj v zdravotníckych zariadeniach, zariadeniach sociálnych služieb, miestach, kde sa vykonáva väzba a trest odňatia slobody. 

Ak v dnešnom prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo volieb sa uskutoční o dva týždne, v sobotu 29. marca. O budúcej hlave štátu môže rozhodnúť približne 4,3 milióna oprávnených voličov. V dnešnom 1. kole volieb bude zo 14 kandidátov po prvýkrát prezidenta vyberať približne 336 500 mladých. Taký je podľa údajov Štatistického úradu SR počet občanov Slovenskej republiky, ktorí v období od prezidentských volieb v roku 2009 dosiahli 18 rokov potrebných na účasť na hlasovaní. Z nich vôbec po prvý raz v živote môže svoje voličské právo využiť približne 18-tisíc prvovoličov, medzi ktorých patria tí občania, ktorí od volieb do VÚC v novembri 2013 do marcového termínu volieb hlavy štátu dosiahli 18 rokov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu