Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

R. MASNYK: V kraji vidím letargiu, treba zmenu na pozitívny rozvoj a rast

Rastislav Masnyk, kandidát na košického župana.
Rastislav Masnyk, kandidát na košického župana. (Zdroj: TASR)

KOŠICE - Advokát Rastislav Masnyk (39) kandiduje na post predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) za koalíciu strán Sloboda a solidarita (SAS) a SDKÚ-DS. Jeho ambíciami sú rast a rozvoj kraja, zvyšovanie životnej úrovne, kvalitná infraštruktúra a školstvo, chce uskutočniť audit nakladania s financiami a majetkom. Rozhovor s R. Masnykom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov vo voľbách na predsedov vyšších územných celkov (VÚC).

Prečo ste sa rozhodli kandidovať za predsedu KSK?

Jednoducho nie som spokojný so situáciou v kraji. Mám pocit, že kraj ako keby ustrnul, nachádzal sa v akejsi letargii, chýbal tu nejaký pozitívny rozvoj, radosť zo života. O kraji nepočuť ani tu v samotnom regióne a mám taký pocit, že ani v Bratislave, resp. v Bruseli. Toto jednoducho treba zmeniť, zmeniť tú letargiu, ten polospánok a nechuť vôbec niečo robiť, len istým spôsobom prežívať, na formu rozvoja, rastu, života. Aby to bol kraj, v ktorom bude radosť žiť, do ktorého sa ľudia budú vracať a nie z neho utekať po deravých cestách. Aby to bolo skutočné druhé centrum Slovenska a magnet pre pozitívny život ľudí. 

V čom vidíte svoje prednosti na tento post, aké osobné skúsenosti ponúkate voličom?

Šestnásť rokov som v tvrdej súkromnej sfére, kde mi nikto nič nedaroval, všetko som si musel vybudovať sám, nebolo v tom žiadne rodinkárstvo, ani pomoc nejakej strany či štátostrany. Tak sa naakumulovali mnohé skúsenosti, mám aj ekonomické, právne, či jazykové vzdelanie. Tak ako som doteraz spravoval peniaze súkromných klientov v zmysle rozvoja a rastu, chcem spravovať aj tento kraj a využiť to na rast a rozvoj celého košického regiónu.

Čo chcete predovšetkým zmeniť, aké sú vaše hlavné programové priority?

Kraj samozrejme môže fungovať len v rámci daných zákonných kompetencií. Prioritou je určite rast a rozvoj kraja, zvyšovanie životnej úrovne v tom najširšom ponímaní. V konkrétnostiach sú to všetky tie veci, ktoré k tomu prispievajú. Musí byť primeraná infraštruktúra. Ďalšou vecou je napríklad kvalitné školstvo, už teraz sa stretávame so situáciami kde mnohí investori tu nemajú ako rásť, keďže nie je dostatok kvalifikovaných ľudí. Samozrejme, musí tu byť aj primerané zabezpečenie pre seniorov, ktorí v minulosti prispeli k rastu a rozvoju života kraja.

Košický kraj trápi vysoká nezamestnanosť, ako by ste chceli prispieť k riešeniu tohto problému?

Tu mám na mysli dve možné formy riešenia. Konkrétnejšou by to bola podpora protipovodňových opatrení na ochranu majetku, kde vidím veľký priestor na zamestnanie práve ľudí dlhodobo nezamestnaných, resp. tých, ktorí majú menšiu kvalifikáciu a nevedia sa preto uplatniť. Ten druhý smer a z dlhodobého hľadiska dôležitejší je vo všeobecnosti nájsť prostriedky a v rámci možnosti nasmerovať prevažnú časť ďalších aktivít na to rozvojové hľadisko. Kraj môže vytvárať podmienky, aby tu rástlo hospodárstvo, a teda rástla aj zamestnanosť a zlepšovala sa aj sociálna situácia. 

Aké budú vaše prvé kroky v prípade zvolenia za predsedu KSK?

Košický kraj je zložený z 11 okresov. Chcem identifikovať v každom z nich dva - tri dlhodobo neriešené problémy, a potom formou hlasovania umožním obyvateľom daného okresu vyjadriť sa, ktorú z daných alternatív chcú riešiť - samozrejme, v rámci rozpočtu a dostupných možností. Sľubujem si od toho väčšie zapojenie ľudí a vôbec získanie pocitu spolurozhodovania a spolupatričnosti k tomuto kraju. Okrem toho budem iniciovať audit nakladania s majetkom a príjmami v kraji. Ak máme istú sumu peňazí, musíme ju primerane efektívne spravovať a využívať. Bez toho, aby sme vedeli, kde sú tie väčšie a menšie diery, lepšie alebo horšie skryté, tak to neurobíme.

Ako vnímate, že napokon kandidujú viacerí pravicoví kandidáti a pravica sa nedokázala pred voľbami zjednotiť?

Sme z toho sklamaní. Dlhodobo sme proklamovali, že strana SAS chce vstúpiť do jednotnej pravicovej koalície a nikdy sme ju nechceli rozbíjať tým, že by sme nasilu pretláčali vlastného kandidáta. Boli sme ochotní podporiť prakticky každého z vopred prezentovaných kandidátov, ak by sa na ňom zhodli tie tradičnejšie väčšie pravicové strany. Keďže tie sa nedohodli, prišli sme s alternatívou mojej kandidatúry, o ktorej sa hovorilo mesiace dopredu. Tá bola potom, ako sa kandidátka KDH (Mária Sabolová) vzdala kandidatúry, jedinou pravicovou kandidatúrou. O to viac sme boli sklamaní z toho, že v posledných hodinách pred termínom došlo ku kandidatúre ľudí, o ktorých buď predtým nebola žiadna reč, alebo tých, ktorí mali možnosť postaviť sa na čelo jednotnej kandidátky vopred a nevyužili to.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu