Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Vedci žasnú nad tým, čo sa deje v prírode: Toto sme nezažili už dvadsať rokov!

Pláž na Phukete Zobraziť galériu (2)
Pláž na Phukete (Zdroj: Getty Images)

BANGKOK - Na thajských plážach, z ktorých kvôli koronavírusovej kríze zmizli turisti, teraz ochranci prírody objavili najväčšie množstvo hniezd vzácnych kožatiek z posledné dve desaťročia. Kožatka veľká, ktorá je najväčšou žijúcou korytnačkou na svete, patrí v Thajsku medzi ohrozené druhy.

Jedenásť korytnačích hniezd, ktoré sme od konca novembra našli, sú najvyšším počtom za dvadsať rokov. To je veľmi dobré znamenie, pretože mnoho oblastí, kde sa predtým korytnačky rozmnožovali, ľudia zničili," vyhlásil riaditeľ centra morskej biológie na turistami vyhľadávanom ostrove Phuket.

Kožatky veľké kladú vajcia na tmavých, tichých miestach, ktoré je ale vzhľadom na množstvo turistov zaplavujúcich thajské pláže ťažko nájsť. Niektorí pytliaci navyše vajíčka z hniezd vykrádajú. 

VIDEO Vedci žasnú nad
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

VIDEO KORONAVÍRUS vyhnal z obľúbenej destinácie turistov: Teraz ju terorizujú divoké opice!

Thajské úrady kvôli šíreniu nákazy prijali prísne opatrenia od zákazu vychádzania pre vlastných občanov až po zákaz všetkých medzinárodných letov do krajiny. To spôsobilo veľké problémy miestnemu turistickému priemyslu, divoko žijúce zvieratá sa ale mohli vrátiť na pláže. Koncom marca zamestnanci národného parku v provincii Pchanggá neďaleko Andamanského mora objavili po dvojmesačnom sledovaní vajec kožatky veľkej 84 čerstvo vyliahnutých korytnačiek. Pancier tohto radu z triedy plazy môže dorásť až do dvoch metrov a samotná korytnačka môže vážiť až okolo 600 kg. Najväčší známy exemplár vážil 916 kg. Samice kladú vajcia raz za tri až štyri roky, a to vždy na rovnakej piesočnatej pláži, kde sa samy narodili. V jednom hniezde býva až 110 vajec, z ktorých sa po zhruba 60 dňoch vyliahnu mláďatá. 

Viac o téme: KorytnačkaThajskoPlážeKoronavírusKožatka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu