Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

KORONAVÍRUS Situácia v Belgicku sa zlepšuje: Krajina smeruje k postupnému uvoľňovaniu opatrení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

BRUSEL - Menší počet nových úmrtí aj hospitalizácií pacientov s ochorením Covid-19 v Belgicku naznačuje, že Národná bezpečnostná rada (CNS), ktorá zasadala v piatok, koná predvídavo, keď naznačila kroky vedúce k postupnému uvoľňovaniu karanténnych opatrení prijatých v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

Ako v pondelok uviedla tlačová agentúra Belga, za posledných 24 hodín bolo nahlásených už len 553 nových prípadov nákazy (z toho 209 v opatrovateľských domovoch). Celkový počet potvrdených prípadov od začiatku krízy dosiahol 46.687. V nedeľu a do pondelka rána klesol aj počet nových hospitalizácií, keď v nemocniciach pribudlo 127 nových pacientov a 93 osôb mohlo nemocnice opustiť. Na celkový počet 14.764 hospitalizácií od vypuknutia koronakrízy pripadá v Belgicku 10.878 prepustení do domáceho prostredia.

Príslušné úrady uviedli, že počet úmrtí nahlásených za posledných 24 hodín bol 113, z toho 60 v nemocnici a 53 v opatrovateľských domovoch. V Belgicku od začiatku krízy chorobe Covid-19 podľahlo 7207 ľudí. Minister spravodlivosti Koen Geens v pondelok potvrdil, že federálna vláda v súlade s opatreniami CNS poverila dve belgické spoločnosti, jednu z regiónu Flámsko a jednu z Valónska, výrobou 20 miliónov filtrov do rúšok. Vláda s ich distribúciou začne 4. mája.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Filtre bude možné vsunúť do bežných textilných ochranných masiek, ktoré budú od 4. mája povinné v prostriedkoch verejnej dopravy. V desaťmiliónovej krajine podľa výpočtov vlády pripadnú dva filtre na jednu osobu. Každý občan nimi bude môcť vylepšiť textilné rúška, vyrobené doma alebo zakúpené. Filtre nebudú vhodné do chirurgických ochranných masiek a masiek typu FFP2, ktoré sú vyhradené pre zdravotníckych pracovníkov, zamestnancov v opatrovateľských domovoch a tiež pre bezpečnostné služby.

Rúška s filtrami budú musieť nosiť občania všade tam, kde nie je možné dodržať 1,5-metrovú vzdialenosť, predovšetkým v prostriedkoch hromadnej dopravy. Od 18. mája budú rúška s filtrami povinné aj v školách pre študentov nad 12 rokov, učiteľov a ostatných zamestnancov škôl.

Viac o téme: BelgickoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu