Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bratislava rozbehla unikátny projekt: Najotvorenejšia samospráva na Slovensku

Bratislavský magistrát
Bratislavský magistrát (Zdroj: Google Street View)

BRATISLAVA - Mestský portál otvorených dát opendata.bratislava.sk, ktorý hlavné mesto spustilo v septembri, poskytuje verejnosti už vyše päťsto dátových setov. Bratislavský magistrát tvrdí, že sa tak za krátky čas stal najotvorenejšou slovenskou samosprávou. Informoval o tom hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Datasety sú súbory dát z rôznych zdrojov. Ide napríklad o demografické údaje o obyvateľoch mesta a jednotlivých mestských častí. Návštevníci stránky sa tak môžu okrem iného dozvedieť, aký je priemerný vek, dlhodobá pôrodnosť či rozvodovosť v ich mestskej časti, v akých oblastiach Bratislavčania pracujú, ale napríklad aj koľko občianskych preukazov sa im podarilo zničiť alebo stratiť.

"Na stránke možno nájsť aj informácie o návštevnosti múzeí, popularite verejnej mestskej wi-fi siete či aktuálne údaje z cyklosčítačov umiestnených po meste. Na portáli pribudla lišta s najnovšími datasetmi, netreba ich teda manuálne vyhľadávať. Naopak, nové, rozšírené vyhľadávanie na stránke a možnosti triedenia umožnia návštevníkom portálu lepšiu orientáciu," spresnil Bubla.

Podrobnejšie a prehľadnejšie informácie o hlavnom meste

Informácie, ktoré Bratislava takto sprístupňuje, slúžia obyvateľom mesta, aby mali podrobnejšie a prehľadnejšie informácie o hlavnom meste. Pribudlo aj zobrazenie priestorových dát na mape. Bratislavčania si tak napríklad môžu pozrieť bariéry vo forme plotov, zábradlí či schodov, ale aj stromy či ich výruby alebo majetok mesta. "Ako novinku pre budúci rok chystáme aj open API, ktoré bude poskytovať online dáta o pohybe prostriedkov mestskej hromadnej dopravy," podotkol bratislavský primátor Matúš Vallo.

Sprístupňované údaje však môžu poslúžiť aj podnikateľom, ktorí vďaka nim vedia poskytovať kvalitnejšie produkty a služby. Môžu napríklad vyvinúť novú aplikáciu na lokalizáciu zdieľaných bicyklov, automatov na výdaj cestovných lístkov či free wi-fi lokalít.

Pracovníci analytickej a IT sekcie bratislavského magistrátu vyvinuli portál za približne 3000 eur. Zdrojové kódy poskytli bezplatne prostredníctvom vývojárskej platformy Github. Záujem o ne už prejavilo niekoľko samospráv z rôznych kútov Slovenska.

Viac o téme: BratislavaMestský portál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu