Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ošarpaný domček bratislavskej univerzity čaká rekonštrukcia: FOTO Študenti chcú len tri veci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, UniverSaal,)

BRATISLAVA – Poznajú to asi všetci vysokoškoláci. Medzi prednáškami vznikajú aj dvojhodinové medzery, niekedy aj dva razy za deň. Na nádvorí Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v hlavnom meste preto vznikne priestor, kde budú mať jej študenti kultúrne vyžitie, dobrú kávu a prístup k wi-fi.

O domčeku na nádvorí Filozofickej fakulty v Bratislave vedel len málokto. Roky chátral, no vďaka dobrovoľníkom sa z neho stane nové akademicko-kultúrne centrum s kaviarňou a terasou.

Dobrovoľníci prerobia priestor, aby
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/UniverSaal)

Študenti si zvyčajne čas medzi prednáškami krátia bezcieľnym potulovaním sa po chodbách, sedením v neďalekých kaviarňach či parkoch. „V zahraničí je pritom bežné, že študenti môžu tráviť voľný čas medzi prednáškami priamo na škole, v školskej kaviarni alebo dennom centre. Sú to útulné a nápadité priestory, kde je dobrá káva a silná wi-fi. U nás vysoké školy takéto priestory veľmi neponúkajú,“ podotkla jedna z iniciátoriek projektu Monika Kapráliková. 

Dobrovoľníci prerobia priestor, aby
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/UniverSaal)

Riešením tejto situácie pre študentov Filozofickej fakulty Univerzity Komenského by mal byť nový denný priestor, ktorý vznikne pod názvom UniverSaal na malom nádvorí fakulty. 


Čítajte aj: Deti vyčistili brehy Liptovskej Mary: FOTO Vyzbierali kopu odpadu, tieto nálezy ich šokovali


Za projektom rekonštrukcie stojí občianske združenie UniverSaal, ktoré založila skupina absolventov a pedagógov fakulty. V spolupráci s fakultou chcú projekt dokončiť do dvoch rokov, najneskôr k 100. výročiu založenia fakulty v roku 2021.

Dobrovoľníci prerobia priestor, aby
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/UniverSaal)

„Vznik centra UniverSaal bude tým najkrajším darom pre študentov, pre budúcnosť filozofickej akadémie v našom hlavnom meste. Sú veci, o ktoré sa postarajú iní – samospráva, štát, developeri, firmy. A potom sú takéto „maličkosti“, o ktoré sa musíme postarať sami – s pomocou ľudí, ako ste vy,“ vyzýva k podpore projektu jeho iniciátor Fedor Blaščák, ktorý stál za rekonštrukciou Novej synagógy v Žiline.

Viac o téme: UniverSaalFF UKPriestor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu