Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Číňania v Bulharsku objavili zázrak dlhovekosti: V tomto spočíva jeho tajomstvo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MOMČILOVCI - Čínske slová robia čulej dôchodkyni Cvetke Radkovovej ešte problémy, ale jej dcéra si s nimi už dokáže dobre poradiť. Ani jedna z týchto žien však nemá v úmysle navštíviť Veľký čínsky múr. Je to naopak Čína, ktorá prišla do ich bulharskej dedinky, píše agentúra AFP.

Nepýtajte sa Bulharov, kde leží Momčilovci, väčšina z nich to nebude vedieť. Spýtajte sa však Číňanov, čo im tento názov pripomína a odpovedia vám, že jogurt. Tento jogurt vraj skrýva zázračné tajomstvo, tajomstvo lokality nachádzajúcej sa v Rodopodoch, kde sa ľudia dožívajú vysokého veku. Tak to aspoň tvrdí čínska reklama. Produkty s pečaťou Momčilovci sa za niekoľko rokov stali mliečnym symbolom úspechu v Ríši stredu. 

Číňania v Bulharsku objavili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Jogurt sa síce vyrába v Číne a produkuje ho čínska firma, tá ale tvrdí, že používa mliečnu baktériu typickú pre bulharský región. A Momčilovci so svojimi 1200 obyvateľmi sa snaží získať z nečakanej popularity čo najviac. V obci sa organizuje čínsko-bulharský jogurtový festival, čínski turisti prichádzajú obdivovať krásy kamenných stavieb uprostred lesov a Bulhari sa zase učia čínsky. 66-ročná Cvetka Radkovová, jej 37-ročná dcéra a deväťročná vnučka patria k štyridsiatke dobrovoľníkov, ktorí sa snažia vyslovovať prvé čínske frázy. "Je to celkom ťažké," smeje sa šesťdesiatnička, zatiaľ čo jej dcéra Vaselina už dokáže hovoriť vo vetách. 

Nikto tejto žene neverí, koľko má rokov: Jej vek vyrazí dych aj vám

V septembri sa v mestečku konal už tretí jogurtový festival - všade boli čínske nápisy pre turistov, k dispozícii boli trojjazyčné brožúry a bulharské deti zdravili čínskych turistov "ni chao", ciže dobrý deň. Konali sa tu aj konferencie o zázračných vlastnostiach jogurtu, ochutnávky mliečnych výrobkov a súťaž krásy o titul "kráľovná jogurtu". 

Číňania v Bulharsku objavili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Číňania poznajú z Bulharska dve veci - ruže a jogurt," vysvetľuje turista zo Šanghaja Lej Lin. "Momčilovci sú známe ako dedina dlhovekosti, žije tu veľký počet storočných. Náš výskum ukázal, že miestny jogurt je jedným z tajomstiev dlhovekosti," uviedol Pchan Ťien-ťün, hovorca čínskej skupiny Bright Diary, ktorá od roku 2009 jogurt Momčilovci vyrába. Firme sa darí; jogurtu sa vlani predalo celkovo za šesť miliárd juanov (zhruba 770 miliónov eur). Dôvodom je aj priklonenie sa Číňanov k tradičným mliečnym výrobkom po škandále s kontaminovaným práškovým mliekom z roku 2008.

Starostka Sijka Surkovová poznamenala, že návštevnosť v meste vďaka silnej kampani na jogurt každoročne rastie. Tento úspech občas naberá nečakaný obrat. V roku 2014 bola v Momčilovci usporiadaná čínska verzia reality šou Survivor, kde bolo sedem súťažiacich nehovoriacich bulharsky zverených do starostlivosti miestnej rodiny. Všetci dohromady dostali len jeden slovník, ale jogurtu čo hrdlo ráči. 

Viac o téme: JogurtMomčilovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu