Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Žena (71) prežila v horách šesť dní: V divočine prišla na skutočný zmysel života

Sajean Geer
Sajean Geer (Zdroj: Twitter/GrahamKIRO7)

PORT ANGELES - Pobrežná stráž v americkom štáte Washington zachránila v Olympijskom národnom parku ženu, ktorá sa tam stratila a v divočine prežila šesť dní. Sedemdesiatjedenročná Sajean Geer si spolu so svojím psom Yodom do parku prišla uctiť poslednú pamiatku zosnulého manžela a chcela tam rozptýliť jeho popol.

Rozhodla sa s ním naposledy rozlúčiť na jeho obľúbenom mieste zvanom Obstruction Point. Ako však uviedla v rozhovore pre miestnu televíziu KIRO, počas cesty ju premohli emócie a stratila orientáciu.

Geer, ktorá o sebe tvrdí, že je skúsená turistka, nebola pripravená na dlhšiu turistiku a nemala žiadnu výbavu potrebnú na prežitie v divočine. Mala na sebe len tričko a capri nohavice. Ako však uviedla, spomenula si na text jednej z kníh o prežití vo voľnej prírode, v ktorej čítala, že je dôležité "mať pozitívny postoj a bojovného ducha, s ktorým to prežije". "Uvedomila som si, že musím prežiť, než ma zachránia. Povedala som si. Dobre, toto zvládnem," uviedla. Prvý deň údajne strávila hľadaním cesty von, potom si postavila prístrešok z brvien a machu, kde sa so svojím psom snažila udržať v teple, a trikrát denne chodila k prameňu pre vodu. Aby prežila, jedla plody ríbezlí, borovicové ihličie a mravce.

 

 

Zmiznutie Geer nahlásila jej rodina deň po tom, ako sa stratila. Urobila tak na podnet jej blízkej priateľky z Havaja, ktorá sa jej nevedela dovolať a tak sa ozvala jej bratovi. Keďže im Geer nepovedala, kam sa chystá, v danom čase ani netušili, že by mohla byť v parku. To, že sa tam nachádza, zistili záchranné služby až po tom, ako zverejnili oznam o stratenej osobe na základe, ktorého si jej auto všimol jeden z tamojších horárov. Ženu našla až vrtuľníkom lesná služba, keď ju uvideli ako si ide po vodu. "Začala som mávať rukami ako som len mohla a hovorila som 'Prosím, všimnite si ma, prosím všimnite si ma'. Potom na mňa zamávali," povedala Geer. Keďže ich helikoptéra nemala zdvíhacie zariadenie, prišla pre ňu nakoniec pobrežná stráž.

Ženu po záchrane ošetrili v nemocnici s pár škrabancami a dehydratáciou, ale ešte v ten večer ju prepustili. Záchranný tím tiež našiel aj urnu jej manžela, píše CNN. Ako sa Geer neskôr vyjadrila, tento zážitok jej dal dôležitú lekciu. "Zistila som, čo je v živote naozaj dôležité, vzťahy a láska," dodala.

Viac o téme: Sajean Geer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu