Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sýrčan kedysi predával perá: Jedna FOTO zmenila jeho život od základov, príbeh ako z rozprávky

Abdul s dcérou na plece predával celé dni perá
Abdul s dcérou na plece predával celé dni perá (Zdroj: generosity.com)

BEJRÚT - Život sýrskeho utečenca, ktorý si absolútne bez peňazí v Libanone zarábal predajom pier, sa od základov zmenil. Fotografia tridsaťtriročného Abdala, ktorý drží v náručí svoju spiacu dcéru, obletela pred pár mesiacmi celý svet a spustila kampaň, v ktorej sa vyzbieralo v prepočte viac ako 200-tisíc eur. Otcovi dvoch detí sa od osudnej snímky podarilo otvoriť si pekáreň, predajňu kebabu a malú reštauráciu a zamestnáva 16 sýrskych utečencov, napísal britský denník The Times.

Abdul pred troma rokmi utiekol zo Sýrie do Libanonu. V Sýrii žil v palestínskom utečeneckom tábore Jarmuk pri Damasku. Odišiel so svojimi dvomi deťmi - deväťročným synom a štvorročnou dcérou. Na živobytie si začal zarábať predajom pier. Syna vždy nechával doma, aby dohliadal na malý byt, ktorý si prenajali. S dcérou na ramenách potom vychádzal do ulíc mesta, niekoľko hodín sa vždy rozprával s okoloidúcimi a snažil sa niečo predať. Keď mal dobrý deň, zarobil si vraj aj 35 dolárov (32 eur). 
 
Sýrčan kedysi predával perá:
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: generosity.com)
Teraz sa mu ale vďaka pozornosti okolia začalo dariť a s deťmi sa presťahoval do dvojizbového bytu. Jeho syn prvýkrát po troch rokoch začal chodiť do školy. Z celosvetovej kampane na jeho podporu zatiaľ získal asi polovicu sumy. Dôvodom je aj fakt, že aj keď sú sýrski utečenci v Libanone registrovaní, nemôžu tam mať bankový účet. "Musel som peniaze investovať, inak by som o ne prišiel," vysvetľuje Abdul. Svoje podniky môže prevádzkovať vďaka tomu, že právne dokumenty za neho podpísala libanonská charita. Časť z peňazí, niečo vyše 25-tisíc eur, už Abdul poslal svojim priateľom a príbuzným v Sýrii. Niektorí stále žijú v zničenom Jarmuku. 
 

Kampaň pred tromi mesiacmi spustil Gissur Simonarson, aktivista žijúci v Nórsku. Teraz sa snaží vymyslieť, ako sýrskemu utečencovi doručiť zvyšné peniaze. Internetový platobný systém PayPal je v Libanone zakázaný a problémy má aj jeden z ľudí, ktorí sa na kampani podieľali, ktorý chcel peniaze doručiť v hotovosti zo Spojených arabských emirátov. Ak by sumu poslal Simonarson zo svojho nórskeho účtu, hrozila by mu vraj až 40-percentná daň. 
"Keď vidím, že si otvoril reštauráciu a o jeho deti je dobre postarané, som naozaj šťastný," uviedol Simonarson. Z ťažkostí okolo odovzdania peňazí je ale otrávený. "Myslím, že to bola moja posledná verejná zbierka," dodal znechutene. 
Viac o téme: UtečenecSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu