Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Eskalácia napätia po smrti militanta: Izrael na útok Libanonu okamžite zareagoval

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TEL AVIV - Z Izraela vystrelené mínometné granáty dopadli dnes na územie Libanonu, do neobývanej oblasti pozdĺž hraníc, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z libanonskej bezpečnosti a miestnych obyvateľov.

Izraelská armáda paľbu potvrdila s tým, že išlo o reakciu na rakety, ktoré boli dnes vystrelené z Libanonu a dopadli na územie židovského štátu. K zraneniam ani ku škodám na majetku nedošlo. Izraelská armáda obvinila zo zodpovednosti za útoky libanonskú vládu a vyhlásila, že bude "naďalej zasahovať proti pokusom poškodiť zvrchovanosť Izraela". 

Rakety dopadli na židovský štát po tom, čo pri dnešnom raketovom útoku na sýrsku metropolu Damask zahynul libanonský militant Samír Kuntár - dlhodobo väznený v Izraeli kvôli útoku z roku 1979, pri ktorom zomreli štyri osoby. Židovský štát ho prepustil v roku 2008 v rámci výmeny väzňov s libanonským šiitským hnutím Hizballáh.

Kuntárovu smrť potvrdil na sociálnej sieti Facebook aj militantov brat, ktorý ho označil za mučeníka. Jeho zabitie privítal izraelský minister výstavby Joav Gallant: "Je dobré, že ľudia ako Samír Kuntár nie sú súčasťou nášho sveta," uviedol.Na otázku, či útok vykonal Izrael, Gallant odpovedal: "Nepotvrdzujem ani nevyvraciam nič, čo sa týka tejto záležitosti." Iní izraelskí predstavitelia sa k prípadu odmietli vyjadriť.

Viac o téme: IzraelLibanonHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu