Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nórsko reaguje na nával migrantov: Sprísnenie azylových pravidiel, tvrdá kritika od aktivistov

Sylvi Listhaugová
Sylvi Listhaugová (Zdroj: SITA)

OSLO - Nórska stredopravá vláda navrhla dnes sprísnenie pravidiel pre udeľovanie azylu. Opatrenia sú reakciou na prudký nárast počtu migrantov, ktorých tento rok dorazilo do päťmiliónového Nórska už vyše 30.000, informovala agentúra AP.

Navrhované kroky, ktoré ešte musí prerokovať nórsky parlament, majú sťažiť sceľovanie rodín utečencov a pritvrdiť požiadavky na získanie povolenia na trvalý pobyt. Obmedzí sa tiež počet osôb, ktoré budú môcť získať oficiálny štatút utečenca, ktorého nositelia majú zaručenú výraznejšiu právnu ochranu. Návrhy nórskej vlády ihneď podrobili tvrdej kritike aktivisti monitorujúci dodržiavanie práv utečencov, ktorí označili balík opatrení za represívny.

Ministerka pre prisťahovalectvo Sylvi Listhaugová z protiimigračnej Pokrokovej strany varovala, že ak sa nesprísnia azylové pravidlá, mohlo by to mať "dramatické dôsledky" pre nórsky sociálny systém. Listhaugová poukázala na to, že množstvo migrantov prichádzajúcich do Nórska je v pomere k celkovej populácii jedno z najvyšších v Európe. V roku 2016 by podľa jej slov mohlo požiadať o azyl v Nórsku od 10.000 do 100.000 ľudí. V prípade, že sa počet migrantov priblíži k hornej hranici, nórsky sociálny systém by to nemusel uniesť, varovala ministerka.

Viac o téme: AzylMigrantiNórskoSylvi Listhaugová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu