Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Úspech mladého Čecha v USA: Z chudobnej rodiny až na Harvard!

Jiří to podľa všetkého dotiahne ďaleko
Jiří to podľa všetkého dotiahne ďaleko (Zdroj: news.harvard.edu)

WASHINGTON/PRAHA - Český študent Jiří Jelínek dosiahol v Spojených štátoch veľký úspech, keď sa mu podarilo tento rok dokončiť bakalárske štúdium na Harvardovej univerzite a chystá sa na pokračovanie v magisterskom štúdiu na Columbijskej univerzite v New Yorku a parížskom inštitúte politických štúdií - Sciences Po. Jeho inšpiratívny príbeh si všimol aj časopis tejto prestížnej americkej univerzity Harvard Gazette.

"Dostať sa na Harvard bolo dielom šťastnej náhody, zároveň som sa ale o to musel zásadne pričiniť aj ja sám," povedal časopisu Jelínek.

Mladík vyštudoval Gymnázium Jana Keplera v Prahe, ktoré malo partnerské vzťahy s prestížnou britskou školou. Tak sa dostal na tri mesiace do Anglicka "na skusy" a začal uvažovať o štúdiu v Británii či v Spojených štátoch. So štúdiom v USA mu v Českej republike pomohla Fulbrightova komisia. Kontaktoval niekoľko univerzít a keď mu potom prišlo potvrdenie o prijatí na Harvard, znamenalo to, že sa jeho život od základov zmenil.

Na americkej univerzite strávil štyri roky, nikdy ale nezabudol, s akými obavami tam kedysi prvý deň prišiel. Aj preto každý rok v auguste pomáhal ako dobrovoľník novým študentom prvého ročníka na univerzite sa zorientovať. Zároveň sa vždy snažil nájsť si nejakú prácu, aby mohol posielať peniaze domov svojej matke, ktorá sama vychováva okrem neho ešte ďalších troch synov.

Jiří si na škole našiel aj, ako on sám tvrdí, lásku svojho života. Je ňou študentka psychológie haitského pôvodu, Marjorie Lacombová. "Bez nej si Harvard neviem predstaviť," priznal.

Slávnostného odovzdania diplomov na Harvardovej univerzite sa tento rok zúčastní aj Jirkova matka Miroslava a babička Marie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu