Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Úspech mladého Slováka v Japonsku: Na geografickej olympiáde získal zlato!

Stredoškolák Jakub Konečný
Stredoškolák Jakub Konečný (Zdroj: piestany.sk)

PIEŠŤANY - Stredoškolák Jakub Konečný z Piešťan získal zlato na Medzinárodnej geografickej olympiáde v Japonsku. Spomedzi 126 súťažiacich z celého sveta bol tak aj on jedným z tých, ktorí si priniesli domov zlato. Informovala o tom webová stránka mesta Piešťany.

International Geography Olympiad - Medzinárodná geografická olympiáda je určená pre študentov stredných škôl vo veku 16 - 19 rokov. Každý štvorčlenný tím sa kvalifikuje po absolvovaní národného kola. Samotná olympiáda v Kjóto pozostávala zo štyroch častí. Samozrejmosťou bol aj písomný test so šiestimi okruhmi otázok vždy na určitú tému. 

"Napríklad jeden okruh bol vulkanizmus, ďalšou témou bolo globálne otepľovanie v Sudáne, potom problémy s urbanizáciou. V druhej a tretej časti sme riešili úlohy v teréne," priblížil Konečný.

Práca podľa jeho slov spočívala v tom, že súťažiacich odviezli do štvrte Kjóta Fushimi, kde zhotovili terénny prierez krajiny a vyrobili mapu využitia Zeme na danom území, a potom navrhli spôsoby, ako Fushimi ochrániť do budúcnosti pred povodňami. "Na záver sme dostali multimedia test. Na počítačoch sme mali obrázky a videá so štyrmi možnosťami na výber," objasnil Konečný.

Na olympiáde súťažilo 32 krajín a 126 súťažiacich. Slovensko sa umiestnilo výborne. "Medaily na olympiádach tohto typu nie sú iba po jednom kuse. Je to určené percentom účastníkov. Zlaté medaily dostane prvých sedem percent súťažiacich, teda celkovo sa rozdalo jedenásť zlatých medailí," vysvetlil. 

Jakub Konečný si spomedzi Slovákov počínal jednoznačne najlepšie. Jeho kolegyňa Michaela Kolcunová z Košíc získala striebro, Peter Kicko zo Žarnovice bronz, súťažiaci zo Spišskej Novej Vsi zostal bez medaily.

"Celkovo je dôležitý aj rebríček krajín, kde sme sa umiestnili vďaka súčtu našich bodov na 6. mieste," konštatoval držiteľ zlatej medaily. Dodal, že víťaznou krajinou sa s troma zlatými a striebrom stalo Rumunsko, na druhom mieste skončili Chorváti, tretie miesto získal Singapur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu