Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenským stredoškolákom to páli: Z olympiády v Austrálii priniesli 4 medaily

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Slovenskí stredoškoláci si z 25. Medzinárodnej olympiády v informatike, ktorá sa uskutočnila v austrálskom Brisbane, priniesli dve zlaté medaily a jednu striebornú aj bronzovú medailu.

Zlatú medailu z minulého roku obhájil Eduard Batmendijn z Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša v Starej Ľubovni. So ziskom 485 bodov zo 600 skončil na 22. mieste ako šiesty Európan v poradí. Druhé zlato patrí Jakubovi Šafinovi z Gymnázia P. Horova v Michalovciach za 24. miesto. Ďalší medailista je Jozef Marko z Gymnázia Lettricha v Martine, ktorý získal striebro a Jaroslav Petrucha z Gymnázia Metodova v Bratislave, ktorého ocenili bronzom. "Tento rok sa na Medzinárodnej olympiáde v informatike zúčastnilo 299 súťažiacich zo 77 krajín sveta, ktorí prešli sitom národných súťaží. Absolútnym víťazom sa stal Číňan Lijie Chen s počtom bodov 569," uviedla Monika Belková zo Slovenského inštitútu mládeže IUVENTA. Informatická olympiáda sa uskutočnila 6.-13. júla.

Medaily na olympiáde dostane prvá polovica súťažiacich. Zlaté, strieborné a bronzové sa delia potom v pomere 1:2:3. Pri informatickej olympiáde, kde bolo asi 300 súťažiacich, dostalo zlatú medailu 25 ľudí, striebornú ďalších 50 a bronzovú ďalších 75. Podobný systém funguje aj na iných medzinárodných olympiádach.

Žiakom zo Slovenska sa darilo aj na 24. Medzinárodnej biologickej olympiáde (IBO) vo švajčiarskom Berne, odkiaľ sa vrátili v nedeľu (21.7.). Zúčastnilo sa na nej 241 študentov zo 62 krajín. "V tejto konkurencii obstáli vynikajúco naši štyria olympionici Lukáš Janošík (Trenčín), Filip Nemčko (Rožňava), Ján Karaffa (Nová Baňa) a Ondrej Beláň (Piešťany), ktorí priniesli jednu striebornú a tri bronzové medaily," povedala Belková.

Biologická olympiáda (BiO) na Slovensku organizuje už 47 rokov rôzne typy súťaží pre študentov. BiO je jednou zo zakladajúcich organizácií International Biology Olympiad (IBO), ktorá sa koná každý rok v inom štáte a zapája sa do nej vyše 60 štátov zo všetkých kontinentov. Okrem toho pripravuje študentov na medzinárodnú súťaž projektov s environmentálnym zameraním International Environmental Project Olympiad (INEPO), ktorá sa koná každý rok v Istanbule, a tiež na súťaž originálnych invenčných projektov International Young Inventors Project Olympiad (IYIPO), ktorá sa koná v Tbilisi, kde súťažia v biologickej časti. Spolu s chemickou a fyzikálnou olympiádou pripravuje naše mladé talenty aj na súťaž družstiev mladých vedcov European Union Science Olympiad (EUSO). "V roku 2013 získali celkovo študenti Biologickej olympiády rekordných 10 medailí (2 zlaté, 4 strieborné a 4 bronzové). Je to 100-percentný úspech, pretože každý vyslaný študent získal medailu," spresnila Belková. Najúspešnejším študentom bol Lukáš Janošík, ktorý napriek tomu, že patril medzi najmladších študentov, získal 3 strieborné medaily v troch odlišných medzinárodných súťažiach Biologickej olympiády.

Úspechy zožali aj mladí slovenskí fyzici v dňoch 7.-15. júla v Kodani. Zo 44. ročníka Medzinárodnej fyzikálnej olympiády, kde súperili v konkurencii 381 súťažiacich z 83 krajín, si doniesli až štyri bronzové medaily. Vzácny kov si vysúťažili Patrik Turzák, Tomáš Gonda, Ján Ondráš a Jakub Kvorka. Olympiáda sa konala pod záštitou korunného princa Frederika. V rámci sprievodného programu navštívili študenti i vedúci Ústav Nielsa Bohra, ktorý sa stal školou kvantovej fyziky na začiatku 20. storočia a kde okrem Nielsa Bohra pôsobili osobnosti ako Wolfgang Pauli, Werner Heisenberg, Paul Dirac a ďalší.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu