Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Viktorka (5) na FOTO unikla smrti len o vlások: Za druhý dych platí ťažkými diagnózami!

Viktorka sa aj napriek problémom dokáže pekne usmievať


dokáže pekne usmievať Zobraziť galériu (4)
Viktorka sa aj napriek problémom dokáže pekne usmievať dokáže pekne usmievať (Zdroj: Marcela Pinkas)

LUČENEC - Keď sa Viktorka narodila, nedýchala a lekári mali čo robiť, aby ju vrátili späť do života. Za druhú šancu však dievčatko znáša privysokú daň.

Viktorka sa narodila ako tretie dieťa pani Marcele Pinkasovej. „Moje tretie tehotenstvo prebiehalo celkom normálne až do 26. týždňa,“ spomína mama Viktorky, ktorá sa narodila o tri mesiace skôr s pôrodnou hmotnosťou 850 gramov a lekári ju museli oživovať. Vzápätí dieťatko odviezli do krajského mesta, kde sa ho chopili odborníci.

Viktorka (5) na FOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Marcela Pinkas)

„Keď Viktorka dovŕšila dva týždne, roztrhlo sa jej črievko a na brušku musela do jedného roka nosiť vrecúško, zároveň  bolo podozrenie na hydrocefalus“ opisuje pani Marcela. Keď mala Viktorka jeden rok, pribudli jej ďalšie ťažké diagnózy - hypokorticizmus, Dandy-Walkerov syndróm a napokon detská mozgová obrna. „V súčasnej dobe má predpísaný podporný korzet na sedenie, lebo jej uteká chrbátik dokriva,“ smutne priznáva mama troch detí.

Viktorka (5) na FOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Marcela Pinkas)

Dnes má Viktorka päť rokov, nedokáže chodiť, ani sama sedieť. Celé dni preleží. „Napriek tomu je to naše slniečko, náš poklad,“ hovorí mama dievčatka, ktorá s ním pravidelne navštevuje špeciálnu škôlku, kde sa Viktorke venuje 4 hodiny týždenne fyzioterapeutka, cvičí s ňou, a zároveň absolvuje hydroterapiu. „Želala by som si, aby sa raz postavila na vlastné nohy, alebo aby si aspoň sama sadla alebo povedala mama,“ túžobne hovorí Viktorkina mama.

Rehabilitačné pobyty sú však pre vyťaženú rodinu príliš finančne náročné a chýbajú na ne prostriedky. „Dala by som jej aj to posledné keby som vedela, že bude zdravá. Potešil by ma každý krôčik, ktorý by urobila, každé slovo, ktoré by vyslovila alebo hocičo, čo by ju posunulo dopredu,“ dodáva.

Viktorka (5) na FOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Marcela Pinkas)

„Keďže Viktorke lekár odporučil liečbu v rehabilitačnom centre Renona, odhodlala som sa požiadať o finančnú podporu. Poisťovňa ju neprepláca a dvojtýždňová rehabilitácia stojí 2 500 eur. Všetkým darcom, ktorí  nám prispejú akoukoľvek sumou, zo srdca  vopred veľmi pekne ďakujeme a ďakujeme hlavne za našu Viktorku,“ dodala na záver Viktorkina mama.

Akúkoľvek pomoc Viktorke môžete adresovať na nižšie uvedené kontaktné údaje:

Telefónne číslo: 0907 346 922

E-mail: marcelapinkas@gmail.com

Číslo účtu: 2913683781/1100

IBAN kód: SK9211000000002913683781

 

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu