Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lekári Lauru (5) zachránili o päť minút dvanásť: Ostali jej doživotné následky!

Laura napriek detskému veku dokáže vážnosť situácie pochopiť Zobraziť galériu (3)
Laura napriek detskému veku dokáže vážnosť situácie pochopiť (Zdroj: Soňa Lukáčová)

BRATISLAVA – Malá Lalka, ako ju rodičia volajú, si na nedostatok aktivity nemôže sťažovať, je pre ňu totiž životne dôležitá. Po komplikovanom pôrode musí zápasiť s ochrnutím pravej rúčky, ktorá odvtedy rastie pomalšie. Teraz však dievčatko musí čeliť ďalšej nepríjemnej diagnóze.

„Na úvod chcem vysloviť veľké ďakujem všetkým čitateľom Topiek, ktorí nám v minulosti pomohli, či už peňažnými darmi alebo radami,“  vyznáva sa pani Soňa Lukáčová. Od uverejnenia smutného príbehu jej dcérky ubehol už nejaký ten piatok, ale dievčatko urobilo veľký progres. „Chodíme na rehabilitačné plávanie, máme za sebou operáciu na súkromnej klinike a boli sme na viacerých rehabilitačných pobytoch, kde nám tiež veľmi pomohli,“ opísala liečbu Laury jej mama a dodala, že keby im nepomohli dobrí ľudia s financiami, rodina by musela obetovať jeden plat, aby boli dcérke 24 hodín denne k dispozícii.

Lekári Lauru (5) zachránili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Soňa Lukáčová)

„Trápenie sa začalo pôrodom, keď sa priťažká a priveľká Laurinka zasekla v pôrodných cestách a mala obtočenú pupočnú šnúru okolo krku a nedýchala. Keď to lekári zbadali, doslova ju zo mňa vytrhli,“ spomína pani Lukáčová. Po komplikovanom pôrode ostala Laure ochrnutá pravá horná a dolná končatina. Odvtedy chodí po doktoroch na rôzne cvičenia a liečebné pobyty. Chorá ručička rastie pomalšie a je treba kvalitné rehabilitácie, aby sa aspoň trošku zmiernil jej handicap.

Lekári Lauru (5) zachránili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Soňa Lukáčová)

„Aby toho nebolo málo, Laurinka má oslabenú imunitu a najnovšie jej diagnostikovali astmu, čo nám dosť komplikuje aj tak zložitú situáciu,“ s ťažkosťou priznáva Laurina mama. „ Len za lieky na imunitu doplácame asi 50 eur mesačne. Potrebujeme nakúpiť nové pomôcky, ale už si nevieme rady,“ skonštatovala. Laurinka celú situáciu v jej veku dokáže pochopiť a napriek slzám sa snaží zo všetkých síl, aby bola liečba úspešná. „Treba však zaplatiť odborníkov, na ktorých, bohužiaľ, nemáme, preto sa obraciame aj takouto formou na všetkých dobrých ľudí, ktorí môžu pomôcť,“ neradostne vysvetlila mama.

„Kým Lalka rastie, ešte sa jej dá pomôcť, ale potrebuje neustály servis terapií, cvičenia a rehabilitácií,“ priznala pani Lukáčová. Jej dcérka bude musieť cvičiť celý život, ale šancu na efektívnu pomoc má len teraz. „Za každý dar a každé euro zo srdca ďakujeme,“ uviedla na záver mama päťročnej Laury.

Akúkoľvek pomoc Laure môžete adresovať na nižšie uvedené kontaktné údaje:

E-mail: lukacova.sona@zoznam.sk

Telefón: 0949 717 334

Číslo účtu: 1109153013/8410

 

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu