Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Dobrý skutok odhalil smutnú pravdu o Slovensku: Príbeh manželov, ktorý chytil za srdce ľudí!

Manželia z Vrakune Zobraziť galériu (2)
Manželia z Vrakune (Zdroj: Facebook/Peter Szoke)

BRATISLAVA – Sociálnou sieťou sa od piatku šíri smutný príbeh slovenského manželského páru z bratislavskej Vrakune, ktorý skončil na ulici. Manželia žijú v nepojazdnom aute na parkovisku, kde si aj varia. Ich neradostný osud dojal ľudí zo sídliska natoľko, že sa im rozhodli pomôcť.

„Prosím vás všetkých o zdieľanie a pomoc pre týchto ľudí, ktorí žijú v nepojazdnom aute už dva roky v Bratislave vo Vrakuni na parkovisku pre futbalovým ihriskom,“ napísal na svoj facebookový profil Bratislavčan Peter Szoke, ktorý sa nad nimi zľutoval. Pár podľa jeho opisu vyhodili z bytu po tom, ako stratili zamestnanie. Nasledovali útrapy, na ktoré neradi spomínajú. Úrady im vzali deti, ktoré pravidelne navštevujú, na Silvestra im vykradli auto a veci porozhadzovali po parkovisku. Tak sme ich včera vzali k nám do bytu, nech sa nejedia, osprchujú a oprali sme im nejaké veci. Plakal som nad tým, ako v tomto štáte dopadli,“ zhodnotil mladý muž, keď sa už nemohol na vec nečinne prizerať. „Od nás to bolo to najmenej, čo sme mohli spraviť. Preto prosím naozaj všetkých, ktorí ste sa oblievali pred nedávnom ľadovou a máte rodinu, prácu, strechu nad hlavou a trošku pochopenia, aby ste im teraz aj naozaj pomohli a poslali im aspoň niečo na účet, ktorý bude dole zverejnený. Každý týždeň tu bude výpis z neho. Alebo im pomôžte osobne,“ vyzval.

Dobrý skutok odhalil smutnú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/ Peter Szoke)

Ľudí aktivita Petra z Bratislavy natoľko vyburcovala, že príbeh s fotkami manželov začali okamžite šíriť, aby im pomohli. Mnohí im na účet poslali peniaze, ale objavili sa aj takí, ktorí sa rozhodli opačne. Manželia majú totiž za sebou alkoholickú minulosť a nie všetci s nimi majú dobrú skúsenosť. Niektorí sa im vybrali pomôcť osobne a vybavili aj ubytovňu. Napriek tomu sa vrátili späť do auta, kde sú zvyknutí žiť. A neraz ich k železnému zvyku viaže aj alkohol, s ktorým nevedia skoncovať, aj keď im ľudia snažia pomôcť.

 

 

Manželia sa stretávajú s odmietaním

Manželia pohostinnému Petrovi z Vrakune, ktorý im zriadil účet na pomoc v núdzi, v slzách vysvetľovali, že o pomoc prosili aj starostu Vrakune, ale ten ich odmietol prijať. Ako sa pre Topky vyjadril starosta Martin Kuruc, „nie je pravda, že som ich nebol ochotný prijať, ale keď boli na úrade, bol som na rokovaní mimo úrad. Prijala ich pracovníčka úradu a dostali iný termín, na ktorý neprišli.“ Topkám ďalej vysvetlil, že „od úradu požadovali povolenie o užívaní verejného priestranstva,“ čo by ich ročne stálo 400 eur. „Rád im pomôžem, ak prídu na úrad a nájdem vhodné riešenie,“ zdôraznil Kuruc s tým, že ak majú manželia nahlásený trvalý pobyt vo Vrakuni, mohli by dostať  príspevok na bývanie v jednom z dvoch miestnych krízových centier. V opačnom prípade im dokáže len poradiť, ako ďalej najvhodnejšie pokračovať. „Samosprávy nemôžu suplovať problémy štátu,“ dodal na záver.

Podľa Miriam Jamriškovek z Krízového centra by manželský pár mohol hľadať pomoc v niektorom z bratislavských zariadení, ktoré ponúkajú ľuďom na ulici aj pomoc. „Musia byť však motivovaní,“ uviedla. Ak majú manželia z Vrakune nahlásený trvalý pobyt v Bratislave a o zmenu majú skutočný záujem, stačí, ak oslovia takéto zariadenie a vyplynia potrebný formulár. Potom sa s nimi porozpráva psychológ a sociálny pracovník. Pobyt v Krízovom centre stojí 70 centov na deň pre dospelú osobu. Ako nás informoval Adrián Gschweng, predseda Občianskeho združenia Domov pre každého, „každý z ubytovaných musí dodržiavať jednoduchý domový poriadok.“ Jeho základom je absencia alkoholu. Ak by mali manželia záujem bývať v útulku, zaplatia 50 eur na osobu, ak by im stačil pobyt v nocľahárni, kde sa môžu vyspať a osprchovať, cena je euro na deň.

 

Ak by ste chceli manželskému páru z Vrakune pomôcť, môžete tak urobiť prostredníctvom účtu s číslom 2400781677/8330.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu